Criza imigrantilor cu care ne confruntam acum este una fara precedent si nu exista o “reteta” pentru rezolvarea ei. Dar, in mod cert, solutia nu poate fi decat una europeana. De fiecare data cand Europa a fost in criza, am gasit rezolvarea la nivel european. Iar Romania trebuie sa fie parte a solutiei.

Prin pachetul de solutii propus zilele trecute de Comisia Europeana, exista premise atat pentru a rezolva criza imediata, cat si pentru a pune in practica un mecanism pe termen lung.

Filosofia acestui mecanism este ca orice stat din Uniunea Europeana aflat in dificultate trebuie sa fie ajutat de catre ceilalti. Prin urmare, stim ca, daca noi vom fi in dificultate, vom fi ajutati la randul nostru.

In mod concret, Comisia Europeana propune un mecanism permanent de relocare a imigrantilor intre statele membre, mecanism la care ma astept sa ia parte si Romania.

O alta masura importanta inaintata de Comisia Europeana pentru a contribui la solutionarea crizei imigrantilor este trecerea a sase state aflate in vecinatatea Uniunii – Albania, Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Macedonia, Serbia si Turcia – in categoria statelor sigure. Asta inseamna ca cetatenii acestor state vor primi mai greu azil din partea tarilor din UE. Nu este normal ca tari candidate sau care vor sa adere la Uniunea Europeana sa fie considerate state in care cetatenii se tem pentru viata lor.

Totodata, bugetul Uniunii Europene trebuie sa fie parte a solutiei, iar raspunsurile la problema crizei imigrantilor se vor regasi in bugetul UE pentru anul urmator pe care tocmai il conturam in cadrul negocierilor dintre Parlamentul European si Consiliul UE.

Toate statele europene vor fi sprijinite financiar pentru ca primesc imigranti, inclusiv Romania. Uniunea Europeana ofera o suma forfetara de 6.000 de euro pentru fiecare azilant gazduit, plus alte fonduri substantiale pe care le primim pentru a deconta cheltuielile cu imigrantii.

De aceea, noi, Grupul PPE, am propus sporirea cu 500 de milioane de euro a cheltuielilor pentru azil si migratie in UE.

Totodata, Comisia Europeana a propus un fond de 1,8 miliarde de euro pentru imbunatatirea situatiei in Africa. Daca vrem ca, pe viitor, oamenii sa nu mai emigreze spre Europa, trebuie sa contribuim la imbunatatirea situatiei in tarile lor, iar acest lucru inseamna securitate, hrana, apa potabila, sanatate, educatie.

In ceea ce priveste tara noastra, Romania trebuie sa fie parte a solutiei europene. Asa cum noi beneficiem, prin apartenenta la UE, de zeci de miliarde de euro prin fondurile structurale si de coeziune, asa cum UE este solidara cu Romania si ofera aceste fonduri gratis pentru dezvoltarea noastra, asa si noi trebuie sa fim solidari cu situatia din Europa de Vest.

Cand Europa este in criza, toate statele europene ajuta. Doar asa te poti astepta sa fii ajutat cand tu insuti vei fi in criza.

Nu putem sa tragem obloanele si sa ne izolam spunand ca, desi suntem un stat membru UE, nu vrem sa fim parte a solutiei. Siguranta si bunastarea Romaniei vin din apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO asa ca, la randul nostru, trebuie sa sprijinim spatiul european cand se afla in criza. Izolarea ar fi contrara cu toate deciziile Romaniei care au dus la reusitele noastre pe plan extern din ultimii ani.

Datoria principala a factorilor de decizie din Romania este sa ofere o solutie care este in interesul poporului roman, sa inlature temerile oamenilor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa spunem ca nu ne intereseaza problema imigrantilor si sa ne izolam. Evident ca participarea noastra nu trebuie sa ne puna in niciun fel in pericol, iar autoritatile statului au obligatia sa minimizeze riscurile asupra romanilor.

Alt aspect esential este sa ne distantam de orice tentativa de troc de tipul “sustinem mecanismul european in privinta imigrantilor, daca se ridica Mecanismul de Cooperare si de Verificare (MCV) sau daca vom fi lasati in spatiul Schengen”.

MCV va fi ridicat cand ne vom fi indeplinit angajamentele, cand progresul in Justitie, in functionarea institutiilor statului va fi ireversibil, cand statul de drept nu va mai fi in pericol, iar oamenii politici vor renunta la tentatia de a folosi institutiile statului dupa bunul lor plac. Doar atunci MCV va fi ridicat, nu cand Europa este intr-o situatie de criza si noi incercam sa profitam de pe urma ei.

Aceasta atitudine nu dovedeste ca suntem buni europeni si nu va face ca Europa sa aiba mai multa incredere in noi si sa ne accepte mai repede in spatiul Schengen.

Noi, romanii, nu putem nega ca este criza doar pentru ca la noi nu au ajuns inca imigrantii. Nu putem face aceeasi greseala ca in 2008, cand am spus ca nu va ajunge criza economica si financiara in Romania si am cheltuit in glorie, ajungand la un deficit bugetar de peste 5%, desi aveam o crestere economica de 8%. Nu trebuie sa repetam aceasta greseala.

Da, criza imigrantilor s-a declansat in Europa occidentala, dar nu stim cand va ajunge la noi aceasta criza sau una asemanatoare din alte regiuni, poate chiar dinspre est.

Sursa: Ziare.com