În timpul vizitei mele de lucru în Valea Jiului de la sfârșitul lunii iunie am discutat cu lucrătorii minieri din regiune despre încetarea activității de producție a minelor necompetitive până la finalul anului 2018, conform unui acord încheiat între Guvernul României și Comisia Europeană.
Fiindcă mineritul este principala activitate în Valea Jiului, iar închiderea minelor ar duce la o creștere semnificativă a șomajului în regiune, oamenii au fost interesați să afle dacă acest termen poate fi prelungit.
M-am angajat atunci să intru în dialog cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a afla dacă și în ce condiții este posibilă prelungirea acestui termen.
Prin urmare, am adresat ieri o întrebare scrisă Comisiei în care am cerut să mă informeze dacă, până în prezent, autoritățile române au solicitat modificarea acestui termen și dacă, din punct de vedere legal, este posibil ca termenul până la care minele respective ar trebui să-și înceteze activitatea poate fi prelungit.
Găsiți, mai jos, conținutul integral al întrebării scrise către Comisia Europeană:
Schema de ajutor de stat SA.33033 notificată de către Guvernul României în anul 2011 prevede închiderea a 3 mine de cărbuni considerate necompetitive. Ajutorul de stat în baza acestei scheme va fi acordat până în anul 2018.
Totuși, situația economică a regiunii Valea Jiului este una specială. Zona este puternic dependentă de minerit, iar închiderea celor 3 mine de cărbuni ar putea accentua tensiunile sociale. Nivelul șomajului în județul Hunedoara este peste media națională, iar din numărul de șomeri din județ, o treime provine din zona Valea Jiului. Numai în acest an 460 de angajați ai minei Petrila au fost sau vor fi concediați, iar unitatea își va înceta producția conform schemei de ajutor de stat la 31 decembrie.
În acest context, și având în vedere situația economico-socială gravă la nivelul județului se impune o regândire a schemei de ajutor de stat și prelungirea termenului de închidere a minelor considerate necompetitive, în special a minei Petrila.
Este în măsură Comisia să informeze dacă au existat astfel de solicitări de modificare a schemei din partea autorităților române până în prezent?
Este posibilă din punct de vedere legal modificarea schemei și care ar fi condițiile care trebuie îndeplinite pentru un asemenea demers?
Stay In Touch