România nu trebuie să accepte propunerea Comisiei Europene de a reduce cu 5% fondurile destinate Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune în viitorul buget european post-2020, a declarat aseară deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, după prezentarea de către Comisia Europeană a propunerii de buget multianual al Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2021 – 2027. Siegfried Mureșan a mai declarat că, ieri, Comisia Europeană a semnalat clar că orice atac la adresa statului de drept poate fi sancționat cu suspendarea fondurilor europene, însă consideră că nu trebuie penalizați beneficiarii de fonduri din cauza derapajelor guvernelor naționale.
„Comisia Europeană a publicat ieri propunerea pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, propunere care încearcă să echilibreze lipsa de venituri la buget generată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – stat contributor net la bugetul european – și nevoia de resurse noi în domenii precum securitatea, apărarea și combaterea migrației. În varianta de buget prezentată de Comisie, alocările pentru principalele două politici de care beneficiază țara noastră – Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune – sunt reduse cu 5%. România nu trebuie să accepte această propunere de reducere și trebuie să se lupte împreună cu celelalte state membre care beneficiază de aceste două politici pentru a păstra un nivel cel puțin la fel de ridicat al alocărilor pentru coeziune și agricultură ca în prezentul exercițiu bugetar, 2014 – 2020. Totodată, Guvernul României trebuie să demonstreze și că este capabil să absoarbă fondurile destinate țării noastre în cadrul actualului buget pentru a fi credibil în negocieri și pentru a nu pierde bani în următorul buget multianual. Astfel, autoritățile trebuie să accelereze implementarea proiectelor cu finanțare europeană și să arate că avem capacitatea de a folosi banii gratuiți pe care Uniunea Europeană ni-i oferă pentru proiecte care îmbunătățesc viața de zi cu zi a cetățenilor. De asemenea, Guvernul trebuie să-și asume, dacă este cazul, o serie de noi condiționalități privind stabilitatea macroeconomică și fiscală, care, de altfel, vor fi utile României și îi vor apăra mai bine pe oameni de politicienii care cheltuiesc iresponsabil banul public. România are nevoie de un Guvern credibil, capabil să negocieze cu celelalte state membre astfel încât viitorul buget european să fie bun pentru țara noastră, iar fermierii români, IMM-urile să nu piardă bani”, a declarat Siegfried Mureșan.
„Totodată, Comisia Europeană a propus ieri un mecanism prin care poate fi redus, suspendat sau restricționat accesul la fonduri europene pentru un stat membru care încalcă statul de drept și, în același timp, autoritățile naționale vor fi obligate să plătească banii beneficiarilor finali. Vedem tot mai clar că orice atac la adresa independenței justiției, a statului de drept este un risc pentru fondurile europene. Nu sunt susținător al unei abordări care penalizează în final beneficiarul de fonduri europene; politicienii care afectează statul de drept trebuie să fie singurii care sunt trași la răspundere. Guvernul PSD – ALDE trebuie să renunțe la măsurile care afectează independența justiției, statul de drept și să se asigure că beneficiarii de fonduri europene nu vor pierde bani în perioada post-2020”, a mai declarat Siegfried Mureșan.
__________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Andrei JUJAN: +40 766 369 485