Comunicat de presă – 17 decembrie 2014
Siegfried Mureșan (PPE): “Astăzi am dat un semnal clar de solidaritate cu oamenii afectați de catastrofe naturale majore”
Parlamentul European a aprobat astăzi 17 decembrie 2014 raportul deputatului european Siegfried Mureșan (PPE) referitor la mobilizarea în avans a Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene pentru regiunile afectate de catastrofe.
“Europenii afectați de catastrofe naturale vor putea fi ajutați mai repede în viitor. Prin acest raport, alocăm 50 de milioane de euro pentru a face plăți în avans statelor membre care sunt lovite de catastrofe naturale,” a declarat Siegfried Mureșan după adoptarea raportului său de către plenul Parlamentului European.
Votul de astăzi vine ca urmare a adoptării regulamentului Fondului de Solidaritate al UE în legislatura trecută. Acesta prevede că anual vor fi puse la dispoziția Comisiei Europene 50 de milioane de euro pentru plata avansurilor către statele lovite de catastrofe naturale care solicită ajutor din acest fond.
“De astăzi avem un nou mecanism pentru a îi putea ajuta rapid pe oamenii care își pierd casele, bunurile, agoniseala de o viață, datorită furiei naturii”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan la Strasbourg.
Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene a fost creat ca un răspuns la catastrofele naturale majore din Uniune și statele candidate. Anual, Uniunea poate sprijini cu maximum 500 de milioane de euro acele state care sunt lovite de fenomene naturale excepționale. Modificarea regulamentului de funcționare a fondului a introdus posibilitatea acordării unor plăți în avans care nu pot depăși 10% din contribuția anticipată, în limita a 30 de milioane de euro per solicitare. România a beneficiat până în prezent de cinci intervenții din Fondul de Solidaritate al UE care au totalizat peste 110 milioane de euro, instrumentul fiind mobilizat ultima dată ca urmare a secetelor și numeroaselor incendii de pădure care au avut loc în august 2012.
Adoptarea raportului deputatului român este strâns legată de aprobarea bugetului Uniunii Europene pentru anul 2015, care a avut loc tot astăzi. Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns săptămâna trecută la un acord, fiind astfel evitată intrarea într-o criză bugetară.
“Datorită lipsei de responsabilitate a guvernelor statelor membre, care nu au dorit achitarea datoriilor restante ale Uniunii Europene am fost pe punctul de a intra într-o criză bugetară a Uniunii Europene. Aceasta ar fi însemnat că toți beneficiarii de finanțare europeană – IMM-uri, cercetători, studenți Erasmus – ar fi fost afectați. Parlamentul European a luptat până la capăt pentru a asigura o finanțare adecvată pentru programele europene, iar astfel am evitat în ultimul moment o situație din care cu toții aveam de pierdut”, a concluzionat Siegfried Mureșan.
Raportul referitor la mobilizarea Fondului de Solidaritate al UE pentru regiunile afectate de catastrofe a fost aprobat de plenul Parlamentului European cu 669 voturi “pentru”, 32 voturi “împotrivă” și 6 abțineri.