Începem astăzi, în mod oficial, primele runde de negocieri interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Faptul că aceste negocieri au loc la doar doi ani de la acordarea statului de țări candidate arată importanța pe care o au Moldova și Ucraina pentru siguranța întregii Uniuni Europene.
Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, voi continua să susțin toate eforturile autorităților de la Chișinău în procesul de aderare. De asemenea, voi continua să fiu și alături de oamenii din Ucraina care, prin lupta lor pentru pace, pentru libertate și pentru un viitor european, apără întreaga Uniune Europeană.
În același timp, în cazul Republicii Moldova, consider că instituțiile UE trebuie să susțină negocierile de aderare prin creșterea asistenței financiare europene.
Am fost de nenumărate ori la Chișinău în ultimii doi ani de când Moldova a primit o perspectivă europeană. Am văzut în acești doi ani cum liderii politici proeuropeni, având resurse limitate, au reușit progrese extraordinare în ceea ce privește modernizarea țării și implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeană.
Aceste eforturi trebuie răsplătite de instituțiile UE. De aceea, pe lângă decizia istorică de a incepe negocierile de aderare, aștept din partea Comisiei Europene să propună creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru Republica Moldova în următoarea perioadă. Concret, consider că Moldova merită un instrument de sprijin asemănător cu cel pe care l-am adoptat pentru Ucraina, dar proporțional cu dimensiunile și nevoile țării.
Necesarul financiar de care autoritățile din Moldova au nevoie pentru a continua cu reformele, a întări economia și a crește bunăstarea oamenilor este relativ redus comparativ cu bugetul UE. Dar orice euro în plus alocat poate face diferența în Moldova.
Modernizarea Republicii Moldova și creșterea bunăstării oamenilor este un proces care a început deja și care se va accelera pe parcursul negocierilor de aderare. Astfel, oamenii din Moldova vor resimți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă. De aceea, ajutând mai mult Moldova acum, în procesul de aderare, ne asigurăm că economia țării și nivelul de trai al oamenilor vor fi mai aproape de nivelul mediu din UE la momentul aderării.”
Stay In Touch