Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), raportor privind avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European asupra Fondului Tranziției Juste:

„Adoptăm astăzi, în plenul Parlamentului European, forma finală a Fondului Tranziției Juste, instrument creat special pentru a ajuta regiunile europene care au cea mai mare nevoie de finanțare în tranziția spre o economie verde. Este vorba de acele regiuni care sunt cele mai dependente de o economie bazată pe emisii de carbon și unde este nevoie să facem cele mai mari investiții pentru a ajunge la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, așa cum este prevăzut în Pactul Ecologic European.

Fondul va avea un buget total de 17,5 miliarde de euro, finanțare europeană nerambursabilă. Bani vor veni din Bugetul Multianual al Uniunii Europene (7,5 miliarde de euro) și din Planul European de Redresare (10 miliarde de euro).

Vestea bună pentru România este că țara noastră va fi unul dintre marii beneficiari ai acestui instrument: 1,95 de miliarde de euro, adică 11% din buget, îi vor reveni României prin Fondul Tranziției Juste.

Vom folosi acești bani pentru a ajuta locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galați și din toate acele regiuni și orașe românești care în prezent sunt cele mai dependente de o economie intensivă în emisii de carbon. Obiectivul este ca toate aceste regiuni să facă mai ușor tranziția spre o economie verde, fără să afectăm locurile de muncă ale oamenilor, ci, din contră, să contribuim la crearea de noi locuri de muncă mai stabile, bine plătite și mai prietenoase cu mediul.

Forma finală a fondului cuprinde un lucru foarte important pentru România pe care am reușit să-l obțin când am negociat legislația fondului din poziția de raportor pe avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European. Comisia Europeană propunea, inițial, o alocare din Bugetul Uniunii Europene de doar 7,5 miliarde de euro pentru acest fond pe care să o completăm în mod obligatoriu cu alte peste 11 miliarde de euro transferate din Politica de Coeziune a țărilor membre. Nu am fost de acord cu acest transfer fiindcă dezavantaja România. Țara noastră are nevoie de banii în plus pentru tranziția la o economie verde, nu de finanțarea tranziției reducând fondurile pentru coeziune. Politica de Coeziune este în continuare importantă pentru România fiindcă ne ajută să dezvoltăm infrastructura, să construim școli, spitale și autostrăzi. Am cerut ca, în locul acestui transfer obligatoriu, să creștem bugetul fondului. Deoarece ne-am opus în Parlamentul European, această obligație de transfer a fost eliminată din forma finală a fondului. În schimb, bugetul total al Fondului Tranziției Juste a fost crescut la 17,5 miliarde de euro, în urma unei alocări suplimentare de 10 miliarde de euro, bani care provin din Planul European de Redresare. Politica de Coeziune rămâne neatinsă, dar statele membre pot, în mod voluntar, să transfere fonduri din Politica de Coeziune către tranziția justă în cazul în care consideră că au nevoie.

Odată ce adoptăm astăzi, formal, regulamentul privind Fondul Tranziției Juste, acesta urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, devenind literă de lege, iar apoi banii vor putea fi accesați de țările membre ale Uniunii Europene.”