Deputatul european Siegfried Mureșan a transmis astăzi o scrisoare deschisă prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă despre situația combinatului siderurgic de la Galați, în contextul în care compania ArcelorMittal și-a anunțat intenția, în 13 aprilie 2018, de a vinde combinatul. Regăsiți mai jos textul integral al scrisorii:
„Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă, Prim-ministrul României,
În atenția Domnului Dănuț Andrușcă, Ministrul Economiei
Stimată doamnă prim-ministru,
Vă scriu deoarece am citit cu îngrijorare comunicatul de presă al companiei ArcelorMittal din 13 aprilie 2018 în care își anunța intenția de a vinde o parte din activele din Europa, inclusiv combinatul ArcelorMittal din Galați, pentru a putea achiziționa compania Ilva din Italia.
Combinatul siderurgic de la Galați are o importanță strategică pentru economia românească, fiind unul dintre cei mai mari angajatori privați din România, cu peste 6.000 de angajați la combinatul de la Galați și care a generat alte câteva zeci de mii de locuri de muncă în jurul activității companiei. Combinatul are o cifră de afaceri anuală de crica 3,5 miliarde de lei și reprezintă aproximativ 25% din economia locală. Așadar, o eventuală vânzare a combinatului va pune în pericol veniturile a zeci de mii de oameni și stabilitatea economică a județului Galați, precum și a întregii regiuni. Din acest motiv, am constatat cu surprindere că nu există nicio reacție din partea prim-ministrului României nici după 10 zile de la anunțul companiei privind intenția de a vinde combinatul siderurgic.
Astfel, vă solicit, doamnă prim-ministru, ca șef al Guvernului României, să prezentați public dacă ați demarat un dialog cu ArcelorMittal privind posibila vânzare în contextul în care, peste doar o lună, în 23 mai a.c., Comisia Europeană va răspunde propunerii companiei de a vinde combinatul de la Galați. Totodată, vă rog să ne comunicați dacă există un plan strategic al Guvernului pentru ca eventuala vânzare a combinatului să aibă efecte minime asupra economiei României și a zecilor de mii de persoane ale căror venituri depind de funcționarea fabricii. Este datoria Guvernului României să se asigure că, în momentul în care unul dintre cei mai mari angajatori din țară decide să își vândă activele, viitorul cumpărător să păstreze cel puțin același nivel al afacerii și același număr de angajați.
Țara noastră are o economie în creștere și o poziție de importanță strategică, de aceea, doamnă prim-ministru, sunt sigur că se poate găsi o soluție benefică pentru angajații de la combinat și pentru economia României, în ansamblul ei. Este, totuși, nevoie de o mai mare implicare a Guvernului României și a tuturor factorilor de decizie. De aceea, vă rog să găsiți cea mai bună soluție pentru muncitorii de la combinatul din Galați.
Cu deosebită stimă,
Siegfried Mureşan
Deputat în Parlamentul European”


_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Paul STENCOANE: +40 769 611 020