Bruxelles, 1 aprilie 2015
Domnului Chiril GABURICI
Prim-ministru
Guvernul Republicii Moldova

Stimate domnule Prim-ministru,

Vă adresez prezenta scrisoare pentru clarificarea situației privind livrarea microbuzelor donate de către Guvernul României și destinate școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. 
După cum știți, în 2014, România a donat 100 de microbuze școlare Guvernului Republicii Moldova. Mi-a fost adus în atenție faptul că 3 microbuze care urmau să ajungă în folosința școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului nu au fost livrate până în acest moment.
Prin urmare, vă solicit respectuos clarificarea acestei situații, astfel încât să putem soluționa, inclusiv cu sprijinul meu personal, în cel mai scurt timp posibil această situație.
Consider că situația tinerilor care studiază în instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană este în continuare dificilă. Dat fiind că numărul instituțiilor și distribuția geografică a acestora sunt limitate, foarte mulți elevi sunt nevoiți să parcurgă distanțe considerabile pentru a participa la cursuri. De aceea, livrarea și punerea în funcțiune a acestor microbuze este deosebit de importantă.
Totodată, doresc să vă reamintesc faptul că în ultima Rezoluție a Parlamentului European privind situația din regiunea transnistreană, adoptată în februarie 2014, legislativul european a atras atenția asupra problemelor cotidiene legate de transport pe care le întâmpină elevii din regiune.
De aceea, cred că soluționarea cât mai rapidă a acestei probleme este o chestiune care ține de respectarea unui drept pe care eu îl consider fundamental: dreptul la educație în limba maternă.
Implicarea dumneavoastră directă în soluționarea situației ar constitui un semnal clar pentru părinții și elevii din regiune, dar și pentru așa-numitele autorități de la Tiraspol, că Guvernul Republicii Moldova acordă o deosebită importanță respectării dreptului la educație, în acord cu angajamentele asumate în contextul implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.
Asigurându-vă de tot sprijinul, vă rog să primiți, domnule Prim-ministru, asigurarea înaltei mele considerații.
Siegfried MUREŞAN
Membru al Parlamentului European