Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat astăzi cu 35 de voturi pentru, niciunul împotrivă și două abțineri raportul deputatului european Siegfried Mureșan care prevede alocarea unui ajutor de 8,5 milioane de euro României pentru a compensa pagubele provocate de inundațiile din 2014.

Sprijinul financiar provine din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) care a fost creat special pentru a sprijini statele membre și cele candidate afectate de catastrofe naturale majore.

În cazul României, cererea de mobilizare a FSUE privește inundațiile din lunile aprilie – mai 2014, care au afectat 30 din cele 42 de județe ale țării, respectiv, cele din iulie – august 2014, care au lovit regiunea Sud-Vest Oltenia. 

Numai în cazul inundațiilor din sud-vestul României, au fost avariate 2.300 de case, 20 de școli și 11 biserici, iar mai multe diguri şi baraje au fost distruse. În total, peste 126.000 de români au fost afectați de viituriile din 2014.

„Prin raportul votat astăzi, vom aloca circa 8,5 milioane de euro pentru a rambursa o parte din costurile aferente operațiunilor de urgență, dar și pentru refacerea infrastructurilor afectate de viituri. Este modul prin care Uniunea Europeană își arată solidaritatea față de persoanele afectate de inundații”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan după votul din Comisia pentru bugete.

Pe lângă cele 8,5 milioane de euro acordate României, raportul aprobat astăzi mai prevede acordarea a 2 milioane de euro pentru Bulgaria, respectiv, 56 de milioane de euro pentru Italia, tot pentru inundațiile din 2014.

Votul final pe raportul deputatului european Siegfried Mureșan va fi acordat de plenul Parlamentului European în ședința din 6 – 9 iulie 2015.