Comisia Europeană a publicat recent un document de reflecție care cuprinde mai mulți pași pentru a finaliza Uniunea Economică și Monetară până în 2025, printre care aderarea tuturor statelor membre la zona euro, crearea unui buget al zonei euro, o trezorerie comună a zonei euro, precum și o schemă comună de șomaj și îmbunătățirea capacității de stabilizare macroeconomică a zonei euro. Vestea bună este că toți acești pași propuși în documentul Comisiei sunt deschiși tuturor statelor membre, inclusiv celor din afara zonei euro, cum este și România. Este ceea ce am cerut în calitate de raportor al Grupului PPE din Parlamentul European pe raportul privind capacitatea bugetară a zonei euro adoptat în februarie de toate grupurile politice al Parlamentului: orice decizie privind o mai mare integrare a zonei euro să fie deschisă tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv a celor care nu au adoptat încă moneda unică.
Este, evident, foarte important ca România să aibă posibilitatea de a participa la toți acești pași de finalizare a Uniunii Economice și Monetare. Aderarea la zona euro înseamnă, pe scurt: reducerea riscului de turbulențe monetare și financiare, eliminarea riscului de evoluție a ratei de schimb în raport cu zona euro, reducerea cheltuielilor tranzacțiilor, creșterea transparenței internaționale a prețurilor, precum și creșterea volumului schimburilor externe.Aceste avantaje se vor concretiza într-o dezvoltare economică mai rapidă, mai multe investiții și mai multe locuri de muncă.

Acum este și datoria României să facă toate eforturile pentru a fi pregătită să participe la acești pași. Trebuie să respectăm Pactul de Stabilitate și să păstrăm deficitul bugetar la nivel redus. De asemenea, trebuie să implementăm reformele prevăzute în Recomandările specifice de țară ale Comisiei Europene: să îmbunătățim investițiile publice, precum și accesul integrat la serviciile publice, să ne diversificăm economia, în special în zonele rurale, să adoptăm și să implementăm master planul pe transport, și să ne consolidăm piața de capital. Adică exact ceea ce nu face Guvernul PSD – ALDE, care a redus nivelul investițiilor și s-a angajat la o serie de creșteri ale cheltuielilor bugetare fără acoperire și fără să implementeze în același timp reforme necesare pentru a face economia mai competitivă.