Parlamentul European a aprobat miercuri ajutorul acordat muncitorilor disponibilizați din România pentru a-și găsi noi locuri de muncă. Finanțarea din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) va completa eforturile naționale, intrând în vigoare după adoptarea de către Consiliul de Miniștri.
”Închiderea combinatului de sârmă de la Câmpia Turzii aproape că a triplat numărul de șomeri din regiune” a spus raportorul Siegfried Mureșan (PPE, RO),”de aceea cred că acești bani vin ca o gură de aer pentru cei de acolo. Uniunea Europeană oferă acestor oameni o șansă la un trai decent”, a adăugat el.
Autoritățile române au cerut ajutor prin FEAG pentru o mie de lucrători disponibilizați de producătorul de oțel Mechel Câmpia Turzii și de furnizorul său. Cererea pentru produsele lor a scăzut mai ales ca urmare a importurilor din China. Cele 3 571 150 de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanțarea unor noi afaceri și consultanță pentru găsirea unui nou job.
Data probabilă la care Consiliul de Miniștri va vota asupra ajutorului acordat României este 25 septembrie.
Raportul a fost votat cu 614 voturi pentru, 71 împotrivă şi 16 abţineri.
Background

Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizați ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară și pentru a îi asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 și 2020, fondul are la dispoziție 150 milioane de euro anual. Muncitorii disponibilizați primesc măsuri de asistență cum ar fi sprijin pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanță de carieră și diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autoritățile naționale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală.