Oamenii vor două lucruri principale: instalarea unui guvern credibil și competent și reformarea clasei politice.
Dacă reformarea clasei politice este un proces la care trebuie să lucrăm cu toții în următoarea perioadă, România are nevoie cât mai repede de instalarea unui guvern competent, credibil, condus de un prim-ministru tehnocrat. De ce repede? Fiindcă instabilitatea politică prelungită duce la instabilitate economică de pe urma căreia vor suferi toți românii. Și detaliez:
În primul rând, mediul privat care a investit și vrea să continue investițiile în România se uită la o serie de indicatori. Unul dintre indicatorii importanți pentru investitori este încrederea în buna funcționare a statului și stabilitatea, predictibilitatea guvernamentală.
Dacă mediul politic este neprevizibil, investitorii străini, care își proiectează investițiile pentru următorii ani, vor fi tentați să aleagă alte țări vecine în dauna României pentru investiții și, implicit, pentru crearea de locuri de muncă.
În al doilea rând, România are nevoie cât mai repede de reforme economice și, mai important, de constituirea bugetului pentru 2016. Va fi destul de dificil pentru viitorul guvern să gândescă o politică economică după măsurile populiste ale Guvernului Ponta. Ultimul lucru de care are nevoie economia României este un buget care să fie aprobat prin aprilie 2016.
În al treilea rând pentru că, altfel, pierdem efectiv bani din bugetul statului. Instabilitatea economică a României va duce la un cost mai mare pentru finanțarea datoriei publice. Asta înseamnă dobânzi mai mari, adică mai mulți bani cheltuiți de la bugetul de stat. Bani care ar trebui să meargă la salarii, la pensii, la investiții vor trebuie să acopere costurile instabilității economice.
Nu în ultimul rând pentru că instabilitatea politică și economică pot conduce la ascensiunea formațiunilor politice populiste. La noi a fost cazul PPDD din 2012. Din fericire, a fost doar o anomalie politică și nu a ajuns să guverneze. În alte țări a fost, însă, mai rău. V-am povestit în mai multe rânduri de cazul Greciei și guvernul populist al lui Tsipras. La începutul anului 2015, Grecia avea prognozată o creștere economică de 2,5%. După nouă luni de guvernare populistă și două rânduri de alegeri anticipate, Grecia a ajuns din nou la deficit bugetar. Nouă luni de guvernare populistă au anulat toate rezultatele celor trei ani de reformă. Vă dați seama ce dezastru ar însemna pentru economia României un guvern populist care ar urma unui guvern de stânga cu accente populiste?
Am prezentat argumentele mele pentru varianta unui guvern credibil numit cât mai rapid. Vă voi prezenta mai târziu și profilul de prim-ministru de care cred că are nevoie România acum.
Sursă foto: Ec.Europa.eu
Stay In Touch