Mai sunt cateva zile pana la algerile locale din Romania, iar oferta electorala in multe locuri din tara aduce pe buletinele de vot persoane care au ocupat deja unul sau mai multe mandate de primar.
Optiunea in cazul lor ar trebui sa fie destul de simpla, stim ce pot, ne-au aratat cat de bine li se potriveste haina de prim-gospodar al localitatii pe care au condus-o. Ce cred eu, insa, ca ar trebui sa avem, in primul rand, in minte atunci cand decidem sa ne acordam votul de duminica unui candidat sau altuia este modul in care acestia se raporteaza la fondurile europene.
Majoritatea administratiilor publice locale din tara sunt sarace, unele chiar falimentare, si nici nu au mijloacele pentru a genera venituri, asa cum se intampla in cazul marilor orase sau municipii. Dar si pentru unele, si pentru celelalte administratii locale, fondurile europene sunt o resursa financiara care poate fi folosita pentru investitii si pentru cresterea nivelului de trai al locuitorilor comunitatii respective.
In plus, fondurile europene, datorita controalelor realizate de organisme independente, sunt bani care nu pot fi cheltuiti nesabuit si nici nu pot fi fraudati prea usor. De aceea, cred ca orice primar bun gospodar ar profita de o astfel de oportunitate pentru a realiza investitiile atat de necesare in localitatea pe care o administreaza.
Eu, unul, atunci cand voi merge la vot duminica, ma voi gandi in ce masura candidatii prezenti pe buletin au facut proiecte cu finantare europeana sau au inclus acest subiect in programul cu care s-au inscris in competitia electorala.
Cred ca exista doua motive principale pentru care o administratie publica locala nu a fost capabila in 4 ani de mandat sa se foloseasca de fondurile europene gratuite disponibile pentru a face investitii de care sa beneficieze locuitorii.
Primul motiv este, bineinteles, incompetenta primarului si a aparatului de lucru pe care il coordoneaza. Un primar care, timp de 4 ani, n-a fost capabil sa duca la bun sfarsit un proiect major cu finantare europeana ar trebui nici sa nu se inscrie la alegeri, pentru ca nu are nicio justificare in fata electoratului de ce nu a adus nici un ban european in localitatea lui din cele 27 de miliarde de euro disponibile (fonduri structurale si de coeziune, respectiv, fonduri pentru dezvoltare rurala).
Dar cum autoevaluarea este un instrument rar folosit de politicieni, este obligatia electoratului sa amendeze incompetenta dovedita prin retragerea sprijinului electoral.
Un al doilea motiv principal este reaua-vointa si dezinteresul, pentru ca, nu-i asa?, este mult mai greu sa furi dintr-un proiect cu fonduri europene decat dintr-o investitie facuta din bugetul local sau de la Guvern pentru panselute si banci supraevaluate sau petreceri aniversare la costuri nejustificate.
Nu trebuie sa cadeti in capcana retoricii, des folosita de unii primari, conform careia un proiect obtine mai greu finantare din fonduri europene decat daca este acoperit din bugetul local, si, de aceea, este mai eficienta o alocare de la bugetul primariei. Este un fals argument, iar explicatia este cat se poate de simpla: oricat de mult ar dura aprobarea unui proiect cu o finantare europeana, vorbim despre bani gratis pe care Uniunea Europeana (UE) ni-i aloca, ceea ce permite ca banii din bugetul local sa fie folositi pentru alte investitii mai importante, cum ar fi renovarea sau construirea unor spitale si cresterea calitatii serviciilor medicale.
Ganditi-va doar ca o localitate de dimensiuni medii din Romania are un buget anual, in cele mai bune cazuri, de cateva zeci de milioane de euro. Prin proiecte de finantare europeana, orice municipalitate condusa de un primar bun gospodar poate sa dubleze, chiar sa tripleze bugetul de investitii, lucru care se vede imediat in cresterea calitatii vietii tuturor locuitorilor.
Oamenii pot sa vada foarte usor unde este un primar care a facut ceva in oras, a renovat o scoala, a asfaltat un drum sau a modernizat institutiile culturale din oras, ei nu se gandesc daca au fost folositi bani de la UE sau de la bugetul local, ci vor lauda primarul si administratia locala.
De aceea, cred eu, doar incompetenta primarului si/sau a aparatului de lucru din primarie, lipsa lor de interes pentru comunitate sau chiar intentia de a fura pot fi explicatii pentru administratiile publice care in ultimii ani nu au realizat investitii din fonduri europene.
Primarii in functie au pierdut 1 miliard de euro alocati pentru scoli, drumuri si spitale
Trebuie sa ne gandim ca, din aceste motive, administratiile locale, deci comunele, orasele si municipiile Romaniei si locuitorii lor, au pierdut peste 1 miliard de euro din fondurile europene alocate pentru perioada 2007 – 2013.
Doar daca luam in considerare situatia Programului Operational Regional (POR), principalul instrument pentru finantarea infrastructurii la nivel regional si local, observam ca acest program avea, la finalul lunii aprilie 2016, o rata de absorbtie de doar 64,75% – asta insemnand ca au fost cheltuite doar 2,5 miliarde de euro din cele 4 miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei.
Restul banilor nu se vor mai putea recupera, perioada de contractare fiind deja incheiata. Din acesti bani, primarii si autoritatile locale puteau sa imbunatateasca infrastructura de transport local si regional si infrastructura sociala, asta inseamna amenajarea si renovarea de drumuri, scoli, parcuri si multe altele.
Alte fonduri au mai pierdut autoritatile locale si din celelalte programe care aveau linii de finantare speciale pentru administratiile publice locale, inclusiv Programul Operational Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU) si Programul Operational Sectorial (POS) Mediu.
In total, primarii in functie au pierdut in acesti ani peste 1 miliard de euro alocati pentru scoli, drumuri, parcuri, precum si alte investitii care ar fi trebuit sa faca din orasul dumneavoastra un loc mai bun de locuit.
Au existat si proiecte de succes
Bineinteles ca au existat si proiecte de succes implementate de primariile din Romania, iar acestea cred ca trebuie sa reprezinte unul dintre principalele argumente pentru realegerea unui primar si va indemn sa faceti acest lucru, daca vedeti ca lucrarile care au fost facute sunt, in primul rand, necesare si folositoare, apoi de buna calitate si trainice si, nu in ultimul rand, ca au fost facute cu costuri in limitele pretului pietei.
Acestea, cred eu, trebuie sa reprezinte criterii importante, chiar decisive, in acordarea votului dumneavoastra in aceasta duminica.
Candidati care au pus atragerea de fonduri europene printre prioritatile mandatului lor
Atat primarii care au detinut deja aceasta functie si care va cer votul pentru un nou mandat, cat si candidatii care nu au mai condus autoritati publice pana in prezent este important sa inteleaga importanta fondurilor europene pentru dezvoltarea infrastructurii locale.
Daca nu inteleg cat de necesari sunt acesti bani gratuiti oferiti de Uniunea Europeana si, mai corect spus, de statele instarite din Uniune, care vor sa ajute dezvoltarea tarilor cu resurse mai mici, candidatii respectivi, in cazul in care vor fi alesi, nu vor reusi sa creasca nivelul de viata al respectivei comunitati pana la un standard apropiat de cel din orasele occidentale.
Chiar daca vor incerca si oricate eforturi vor depune, resursele unui buget local raman limitate si nimeni altcineva nu ofera bani gratuiti pentru investitii la nivelul la care o face Uniunea Europeana.
Un indemn
De aceea, va indemn sa cititi cu atentie programele cu care candidatii s-au inscris in aceasta competitie electorala, sa urmariti dezbaterile la care participa si luarile lor de pozitie, mai mult decat atat, daca aveti ocazia, sa-i abordati si sa-i intrebati daca urmaresc sa depuna proiecte pentru finantare europeana, cum vor sa faca acest lucru si ce tipuri de lucrari vor sa realizeze cu aceste fonduri.
Aceia dintre ei care sunt cu adevarat buni gospodari va vor demonstra pe loc daca promisiunile de prosperitate pentru comunitatea careia ii cere votul duminica sunt serioase sau vor ramane vorbe simple aruncate in vant.
Nu va lasati inselati, ei sunt cei care, in urmatorii 4 ani, vor decide daca viata noastra de zi cu zi se va desfasura intr-un oras mai frumos, mai modern si mai bine ingrijit.
Sursa: Ziare.com
Stay In Touch