Alegerile legislative de duminica din Portugalia au reprezentat primul scrutin de cand tara a iesit din programul de sprijin financiar de trei ani convenit cu FMI dupa declansarea crizei datoriilor in anul 2009.

Partidele de centru-dreapta care au scos Portugalia din criza au recastigat alegerile, in ciuda unor masuri nepopulare luate in anii de criza. Cum a fost posibil si ce putem invata de aici?
In anul 2011, cand coalitia de centru-dreapta a preluat guvernarea, Portugalia pierduse complet increderea pietelor financiare internationale si accesul la finantare externa pe termen lung.
Guvernul socialist anterior, condus de prim-ministrul Jose Socrates – intre timp, arestat preventiv pentru fapte de coruptie – “reusise” sa creasca nivelul datoriei publice de la 68% la 108%, in cei 6 ani aflati la guvernare (2005 – 2011).
In anii 2009 si 2010, Portugalia a inregistrat niveluri record ale deficitului public (9,3% in 2009 si 7,3% in 2010).
In timpul guvernarii Socrates, economia portugheza si-a pierdut competitivitatea, printre altele, din cauza cresterii salariilor peste nivelul cresterii productivitatii, fapt ce a dus la scaderea exporturilor si la dezechilibre comerciale. Aceasta realitate economica a fost mostenirea pe care socialistii au lasat-o coalitiei de centru-dreapta din Portugalia in anul 2011.
In urma demisiei prim-ministrului socialist Jose Socrates, ca rezultat al respingerii programului sau de redresare economica de catre Parlamentul portughez, a venit la guvernare o coalitie de centru-dreapta, condusa de Pedro Passos Coelho. Printre primele masuri ale noului prim-ministru a fost solicitarea unui ajutor financiar extern de la FMI, UE si BCE in valoare de 78 de miliarde de euro pentru a face fata crizei interne.
Ulterior, agenda pe care a urmat-o noul Guvern a cuprins o reducere semnificativa a cheltuielilor publice, liberalizarea pietei muncii si sprijin mai mare pentru IMM-uri. Masurile de reducere a cheltuielilor publice au fost dure, incluzand taierea semnificativa a subventiilor catre companiile de stat, diminuarea numarului salariatilor permanenti din sectorul public, reducerea si eliminarea serviciilor ineficiente in alocarea banilor publici, dar si cresterea taxelor (ex. marirea cotei legale a TVA).
Asadar, de-a lungul ultimilor cinci ani, poporul portughez a trebuit sa faca sacrificii numeroase pentru ca economia Portugaliei sa-si recastige increderea pe pietele internationale.
Reformele economice au dat roade: in momentul de fata, deficitul a scazut la 3% din PIB, iar investitorii au din nou incredere in economia Portugaliei. Astfel, tara se poate finanta pe pietele internationale la dobanzi de 2% (fata de 7% in 2011), investitiile cresc si se creeaza locuri de munca, iar rata somajului a scazut de la 17%, la 12%.
In aceasta perioada, oamenii au inteles ca solutiile pentru un viitor mai bun nu sunt promisiunile utopice precum cresterile salariale si reducerea taxelor pentru o crestere economica bazata pe consum (Reamintesc ca si Romania, prin deciziile contestabile ale prim-ministrului Victor Ponta, a ales reducerea TVA-ului in vederea cresterii economice bazate pe consum, in ciuda avertizarilor pe plan extern si intern ca o economie sustenabila nu se reduce la cresterea consumului, ci trebuie insotita de masuri de crestere a competitivitatii).
Per total, votul de duminica este unul oferit unui anumit model de guvernare: eficienta, integra, proeuropeana, orientata mai mult spre binele comunitatii decat spre viitoarele alegeri.
Este un vot de incredere oferit unui guvern capabil sa promoveze o economie sigura, prin politica pasilor marunti, decat un viitor vulnerabil bazat pe iluzii. Totodata, este un vot de incredere acordat unui partid care, in vremuri de criza, a atras in Guvern specialisti remarcabili care au facut sacrificii personale pentru a contribui la recladirea tarii.
Datorita unei guvernari responsabile, poporul portughez si-a consolidat pozitia economica si a dobandit rezistenta, astfel nu va putea fi lovit de o criza economica asa cum a fost in trecut.
Lectia este ca politicile corecte functioneaza intotdeauna si trebuie implementate de oameni politici credibili, chiar daca sunt nepopulare.
Sursa: Ziare.com