Discursul de astăzi al președintelui Franței, Emmanuel Macron, privind viitorul Uniunii Europene poate fi citit într-o singură cheie majoră în ceea ce privește Uniunea Europeană (UE): alegerile din Germania și Franța s-au încheiat, au câștigat candidații proeuropeni, deci trebuie să dăm startul reformării Uniunii Europene. Dacă privim în țară, din păcate, Guvernul României pare că a uitat din nou să se prezinte la linia de start.
Președintele Franței a arătat din nou astăzi că are o agendă clară privind reforma UE. Dorește întărirea zonei euro și a Uniunii Economice și Monetare, inclusiv prin crearea unui buget al zonei euro, prin introducerea unui ministru de Finanțe al zonei euro și o comisie specială a monedei unice în Parlamentul European. Un alt punct important pe agenda președintelui Macron este și reformarea pieței muncii din Uniunea Europeană.
România, ca stat membru care are obligația de a adera la euro, conform Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, trebuie să aibă un rol important în toate discuțiile privind reformarea zonei euro. De asemenea, ca țară care are peste 2 milioane de cetățeni care muncesc în celelalte state membre UE, România ar trebui să aibă un cuvânt foarte important în orice negociere privind reforma pieței muncii din UE. Toate propunerile de reformă înaintate astăzi de președintele Macron vor afecta direct România și pe români, iar obligația Guvernului și a instituțiilor statului este să se asigure că schimbările vor fi benefice și vor reprezenta cât mai bine cu putință interesele cetățenilor români. Pentru asta, țara noastră trebuie să participe la toate proiectele privind o mai mare integrare europeană.
Din păcate, dacă privim în țară, Guvernul României este pe punctul de a rata startul în negocierile privind reforma UE. În primul rând, am văzut reacția, de fapt, lipsa de reacție a guvernanților de la București după discursul privind Starea Uniunii Europene susținut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din 13 septembrie. Deși președintele Comisiei a nominalizat țara noastră de 4 ori în discurs, privilegiu pe care alte țări nu l-au avut, prim-ministrul României, Mihai Tudose, nu a răspuns cu o agendă proprie a țării noastre la propunerile Comisiei, așa cum au făcut alte state membre, ci doar i-a mulțumit președintelui Comisiei Europene printr-o mare gafă, a spus că-i mulțumește președintelui Consiliului European.
În al doilea rând, vedem cum astăzi, la două zile de la alegerile din Germania și în ziua în care președintele Macron transmite un mesaj ferm privind reformarea Uniunii Europene, Guvernul României pare mai preocupat să-și apere proprii miniștri în fața justiției decât să participe activ la negocierile europene. Cetățenii României nu câștigă nimic din faptul că PSD-ul apară miniștrii, dar ar câștiga enorm dacă Guvernul PSD – ALDE ar participa la discuțiile legate de reformarea Uniunii Europene.
România trebuie să participe activ la toți pașii viitori de integrare europeană, inclusiv la cei care privesc reformarea zonei euro, chiar dacă nu am aderat încă la moneda unică, ci tocmai pentru a fi deja pregătiți în momentul aderării. Pentru acest lucru, trebuie să lucrăm cu maximum de profesionalism pe componenta de afaceri europene, fiind vital, acum când se decide viitorul UE, ca interesele românilor să fie cât mai bine reprezentate. În schimb, actualul Guvern PSD – ALDE se dovedește din nou în contratimp cu realitatea și complet rupt de dezbaterile europene. Nu este suficient ca înalții funcționari și diplomați români să apere interesele României, eforturile lor trebuie susținute de componenta politică a statului. Trebuie să înțelegem că actuala stare de fapt, în care liderii guvernului absentează din negocieri și dau senzația că nu înțeleg mare lucru din ce se întâmplă acum la nivel european, se va răsfrânge necruțător asupra destinului cetățenilor români în anii și deceniile care urmează.
Situația actuală din Europa, la care se adaugă faptul că România va deține președinția Consiliului UE în primul semestru din 2019, care va coincide cu ieșirea Marii Britanii din UE, reprezintă o mare șansă ca țara noastră să fie unul dintre factorii de decizie care vor influența determinant viitorii pași de integrare europeană. Dacă suntem pregătiți, vom reuși acest lucru, iar România își va asigura un binemeritat loc de lider la nivel european, dar, dacă ratăm și această șansă și nu vom profita de negocierile care vor urma, România va ajunge tot mai mult o țară de la periferia Europei. O națiune puternică și un stat-lider se construiesc prin muncă și prin decizii curajoase în momente de răscruce, cum trăim astăzi în Uniunea Europeană. România are toate atuurile ca țară, dar și o mare oportunitate de a deveni un stat-lider al Uniunii. Va profita, oare, Guvernul PSD – ALDE de această șansă istorică pentru țara noastră sau va continua lupta pentru interesele mărunte de partid și pentru protejarea propriilor corupți și a familiilor acestora angajate prin instituții publice pe salarii din ce în ce mai mari? Oricât de derizorie ar părea, asta este diferența între ce se întâmplă astăzi în politica europeană și nivelul de politică internă pe care îl practică PSD și ALDE aici, în țara noastră. Acești politicieni nu vor mai avea nicio legitimitate să critice Uniunea Europeană dacă nu participă acum cu idei la procesul de îmbunătățire a UE.
Sursa: Ziare.com
Stay In Touch