Creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățenilor sunt cele trei mari priorități pe care mi le-am asumat, ca negociator-șef al Parlamentului European privind Bugetul Uniunii Europene (EU) pentru anul 2018, buget pe care îl estimez la aproximativ 155 – 160 de miliarde de euro. Ca să avem un termen de comparație, acesta echivalează cu PIB-ul României pe un an întreg și reprezintă 1% din veniturile generate anual de economiile tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene. Îmi propun să fac aici doar o scurtă trecere în revistă a priorităților pe care mi le-am stabilit ca negociator-șef al Bugetului UE 2018, voi descrie mai pe larg în texte viitoare negocierile și abordările pe care le vom avea pe toată durata procedurii bugetare.

Prioritățile pe care le-am stabilit
Procedura bugetară la nivelul Uniunii Europene este una deosebit de complexă și necesită mai multe etape de negociere, de aceea am prezentat, încă de la începutul lunii februarie, colegilor eurodeputați din Comisia pentru bugete prioritățile politice ale Parlamentului European pentru bugetul UE de anul viitor. În baza acestor priorități, voi negocia bugetul pe parcursul anului cu Consiliul UE (care reprezintă guvernele statelor membre) și cu reprezentanții Comisiei Europene (organismul executiv al Uniunii Europene) urmând ca proiectul final de buget să fie aprobat la nivelul Uniunii Europene cel mai probabil până la finalul lunii noiembrie, deci după 10 luni de negocieri bugetare intense.
Am ales aceste trei mari priorități, creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățenilor, deoarece cred, pe de-o parte, că provocările în materie de siguranță cu care ne-am confruntat în ultimii ani sunt o preocupare pentru oameni si vreau să facem mai mult pentru a crește siguranța cetățenilor, iar, pe de altă parte, observ că economia Uniunii Europene încă nu a revenit la ritmul de creștere de dinaintea crizei și consider că este nevoie de o mai mare concentrare asupra acelor domenii ale economiei care generează creștere economica sustenabilă.
Investiții în infrastructură, cercetare, inovare, IMM-uri
Am ales, deci, să pun accentul pe investiții în infrastructură, cercetare, inovare, IMM-uri deoarece acestea sunt principalele domenii care generează locuri de muncă pentru oameni. Consider că este important să finanțăm în Bugetul UE 2018 programe precum Mecanismul de Conectare a Europei (investiții în infrastructură), Orizont 2020 (investiții în cercetare și inovare), COSME (sprijin pentru IMM-uri), cel puțin la nivelul din 2017 deoarece toate acestea sunt instrumente care ajută la creșterea competitivității economiei europene și, implicit, garantează investiții și locuri de muncă mai multe  și de bună calitate.
Voi apăra, așa cum mi-am asumat prin aceste priorități, politica de coeziune deoarece aceasta este una dintre principalele politici de investiții ale Uniunii; de pe urma acestor investiții nu beneficiază doar statele care primesc cele mai multe fonduri de coeziune, precum România și celelalte state aderate în ultimele valuri, care sunt destinatarii direcți ai finanțărilor, ci beneficiază întreaga Uniune Europeană.
Mai multă siguranță
Însă, pentru ca economia să crească, este nevoie ca cetățenii și companiile europene să se simtă în siguranță. Uniunea Europeană va trebui să continue alocările financiare pentru soluționarea crizei refugiaților și pentru creșterea siguranței cetățenilor europeni. Experiența ne arată că este mult mai ieftin și mai eficient să investim în țările de origine ale migranților și în țările de tranzit; dacă îmbunătățim situația în țările din vecinătatea Uniunii, acei oameni nu vor mai fi nevoiți să plece spre Europa, iar noi nu ne vom mai confrunta niciodată cu valurile de refugiați din ultimii ani.
Sprijin pentru sectorul agricol
Totodată, în 2018 va trebui să continuăm să sprijinim sectorul agricol european întrucât acesta contribuie în mod decisiv la asigurarea securității noastre alimentare. Așa cum am făcut-o și anul trecut, când, la inițiativa mea, Parlamentul a facut un amendament prin care am propus alocarea a 500 de milioane de euro în plus pentru a-i sprijini pe fermierii europeni afectați de criza din sectorul laptelui și de embargoul rusesc. In aceeași măsură cred că este nevoie să le garantăm agricultorilor că și în 2018 îi vom ajuta dacă se vor afla în dificultate. De aceea, în negocierile pe care le voi avea pe parcursul următoarelor zece luni de procedură bugetară, mă voi asigura că sectorul agricol european va beneficia de întregul sprijin pe care bugetul UE îl poate oferi.
Ajutor pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina

Uniunea Europeană trebuie, de asemenea, să acorde mai mult sprijin statelor din vecinătatea sudică și estică, mai ales celor care implementează acorduri de asociere cu UE, precum Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Aceste state au nevoie de sprijinul nostru pentru a putea continua implementarea reformelor prevăzute în aceste acorduri, reforme pe care guvernele lor și le-au asumat și de care cetățenii acestor state au mare nevoie, dar și pentru a se transforma în economii cât mai competitive și pentru a întări statul de drept. Uniunea Europeană are nevoie în vecinătatea ei de democrații stabile și prospere, fie că gândim pe termen mai scurt sau pe termen mai lung la perspectiva de aderare a acestora la marea familie europeană.


Sursa: Ziare.com