La Reuniunea Anuală a Fondului Monetar Internațional – Banca Mondială, la care am participat în octombrie la Washington DC, SUA, economiști, oameni de afaceri și bancheri din întreaga lume au definit populismul drept cel mai mare risc la adresa economiei mondiale în următorul an. Principalele pericole sunt Brexit–ul și alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA. Promisiunea candidatului Donald Trump de a rezilia acordurile comerciale existente și de a redeschide discuții economice cu partenerii comerciali duce la incertitudine și afectează în mod negativ situația economică globală. Efectele sunt previzibile, reducerea activității economice, creșterea șomajului, incertitudine pe toate palierele pentru investitori, iar impactul asupra piețelor și al investițiilor nu poate fi decât unul negativ. Azi, odată cu aflarea rezultatului alegerilor din SUA, rămâne de văzut ce va avea în comun președintele Trump cu candidatul Trump și cât de mult va intenționa și va putea să pună în practică promisiunile periculoase pe care le-a susținut în campania electorală.
Despre comerț
Donald Trump a susținut că acordurile comerciale internaționale fac rău muncitorilor americani. Dacă își va susține această idee și în mandatul prezidențial, cea mai mare economie a lumii va urma un curs protecționist, efectele vor fi resimțite în întreaga lume. Acordurile comerciale internaționale au generat, până acum, creșterea producției, au creat locuri de muncă și au scos, la nivel global, sute de milioane de oameni din sărăcie. Cu toate acestea, au existat și categorii de persoane care au fost lăsate în urmă, în special muncitori slab calificați din sectorul industrial. Oamenii care și-au pierdut locurile de muncă sunt dezamăgiți și vulnerabili la promisiunile populiștilor, care nu reprezintă soluții corecte și nu trebuie crezute. De aceea, trebuie să creăm alternative, să creăm noi locuri de muncă bazate pe înaltă tehnologie și inovare.
O politică comercială protecționistă a SUA poate avea un efect de încetinire și la nivelul economiei Europei, iar angajamentul de a denunța acordurile de liber schimb a constituit o parte centrală a campaniei electorale a lui Donald Trump, de aici și îngrijorările de astăzi. Cu toate acestea, Uniunea Europeană trebuie să continue negocierile cu SUA privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). Acest parteneriat este bun pentru America așa cum este bun și pentru Europa și, de aceea, ne vom lupta pentru TTIP și vom lucra împreună cu Congresul Statelor Unite care, până acum, a înțeles cât de bun este comerțul pentru SUA și a susținut acordurile de liber schimb. De pe urma TTIP ar beneficia toți cetățenii americani și europeni, de vreme ce mai mult comerț înseamnă mai multă producție, mai multe locuri de muncă și salarii mai bune. Acest acord comercial ar reprezenta un stimul pentru economie, motorul de creștere al Europei, care continuă să facă eforturi pentru a reveni la performanțele de dinainte de criza din 2008. Economia europeană este puternic dependentă de comerțul cu state din afara Europei, 14% din totalul nostru de forță de muncă depinde direct de performanțele comerciale ale Uniunii Europene. Acest lucru înseamnă că fiecare miliard de euro din exporturile UE susține 14.000 de locuri de muncă. Principalii beneficiari de pe urma TTIP vor fi întreprinderile mici și mijlocii (IMM), care reprezintă 99% din totalul afacerilor în Europa și care sunt responsabile pentru 85% din locurile de muncă nou create în Europa de-a lungul ultimilor 5 ani. TTIP trebuie să garanteze accesul la piețe și condiții egale pentru întreprinderi, nu doar prin eliminarea liniilor tarifare, ci și prin reducerea semnificativă a barierelor netarifare în comerț. Acestea vor crea noi oportunități, în special pentru IMM-urile din Europa. Trebuie să lucrăm împreună pentru a obține ceea ce ne dorim: oportunități, locuri de muncă și creștere economică. Întorcând acum spatele TTIP și liberalizării comerțului înseamnă să renunțăm la motorul nostru de creștere.
Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) dintre Uniunea Europeană și Canada a arătat că UE poate depăși diferențele de la nivel național și că poate reuni toate cele 28 de state membre într-o voce comună. În acest context, crește importanța acordului cu Canada, deoarece acesta permite companiilor europene un acces mai mare pe întreaga piață nord-americană. O autoizolare a economiei americane ar face rău SUA, ar însemna să rămână pe dinafară, iar președintele Trump trebuie să înțeleagă acest lucru.
Despre piețele bursiere
Piețele vor fi foarte sensibile la ce spune președintele ales Trump, la ce persoane alege acesta în noul său guvern și care sunt convingerile lor. De acum, toate acțiunile și declarațiile președintelui ales Donald Trump vor fi monitorizate îndeaproape de piețe, iar reacțiile nu vor ezita să apară. Motivul pentru care nu am avut o scădere a piețelor este că, de fapt, încă nu s-a întâmplat nimic. Însă, dacă președintele ales va trece la implementarea măsurilor anunțate în campanie, rele pentru economie, este clar că piețele vor reacționa imediat negativ.
Ce trebuie să facă Uniunea Europeană?
Uniunea Europeană trebuie să rămână unită, uniți suntem mai puternici în fața amenințărilor pe care populismul le aduce la nivel global. UE reprezintă astăzi cea mai mare economie a lumii, cu o producție de 17 trilioane de euro (PIB nominal), comparativ cu o producție a SUA de 16,3 trilioane de euro (PIB nominal). O Europă unită nu poate fi ignorată de America. Tot în interesul SUA este să consolideze legăturile economice cu UE, care împreună reprezintă aproape 50% din PIB-ul nominal al economiei globale. Un pas înapoi ar fi un pericol și pentru cetățenii americani, pericol ale cărui efecte negative le vom simți cu toții, indiferent de cât de departe suntem de Statele Unite, exact așa cum am simțit cu toții efectele crizei financiare generate de SUA în anul 2008.
Stay In Touch