Premierul grec Alexis Tsipras e modelul politicianului iresponsabil, iar adevarata austeritate ar fi fost daca statele europene nu ar fi sarit in ajutorul poporului elen, sustine europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, care l-a criticat si pe seful Guvernului de la Bucuresti, Victor Ponta.
„Grecia nu si-a indeplinit obligatiile fata de FMI, iar acest lucru face lucrurile si mai dificile. Avand in vedere ca a intrat in incapacitate de plata, e evident ca optiunile Fondului sunt limitate. Practic, Grecia s-a impovarat si mai mult. In plus, si-a redus considerabil optiunile. Trebuie spus ca sunt multe guverne din zona euro care au spus ca participarea FMI in orice program de asistenta financiara e vitala”, a declarat europarlamentarul PMP Siegfried Muresan, pentru Ziare.com.
El aminteste ca orice propunere a Greciei trebuie evaluata de creditori si sustine ca nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie daca premierul elen Alexis Tsipras ar fi folosit cum trebuie timpul pe care l-a avut la dispozitie, din luna ianuarie, de cand a castigat alegerile parlamentare.
„Pe langa faptul ca in cele cinci luni a reusit sa reduca prognozele de crestere economica de la 2,9% la 0%, a dus Grecia de la excedent bugetar primar la un deficit de peste 2% si nici nu a platit creantele catre FMI. In afara de aceste esecuri economice, el nu a folosit timpul pe care l-a avut la dispozitie pentru a negocia constructiv, astfel incat sa ajunga la un acord.
Am vazut discursuri ideologice din partea lui si a ministrului de Finante (Yanis Varoufakis – n.red.), dar nu masuri serioase”

, a punctat politicianul roman.

Grecii merg la vot
Grecii vor merge, duminica, la referendum, pentru a-si exprima opinia in legatura cu masurile propuse de creditori. Guvernul a indemnat populatia in repetate randuri sa voteze “nu”, pe motiv ca acest lucru ar da elenilor un avantaj in cadrul negocierilor cu FMI, BCE si zona euro, astfel ca vor obtine conditii mai bune.
Intrebat ce se va intampla daca grecii vor merge pe mana lui Tsipras, Siegfried Muresan a evitat sa se antepronunte.
„Nu speculez, dar eu cred ca locul Greciei e in zona euro si vad ca si factorii de decizie din zona euro doresc acelasi lucru si lucreaza in acest sens. E neclar ce se supune la vot, e evidenta tendinta premierului de a duce totul intr-o anumita directie: de exemplu, prima casuta pe buletin e «nu». Insa realitatea este ca ajutorul oferit de UE, BCE si FMI a facut posibila plata salariilor si pensiilor”, ne-a explicat europarlamentarul PMP.
„Daca popoarele europene nu ar fi fost solidare cu poporul grec din 2010 incoace, atunci sa vezi austeritate”, a subliniat acesta.
Tsipras e modelul politicianului iresponsabil
Siegfried Muresan considera ca Alexis Tsipras e modelul politicianului iresponsabil, care a demonstrat ca nu isi poate indeplini promisiunile utopice. Mai mult, acesta se afla intr-o situatie din care nu are cum sa scape cu fata curata.
Daca grecii voteaza „nu” la referendum, atunci criza se va adanci si mai mult, iar daca aleg „da”, atunci Guvernul nu va mai avea nicio legitimitate.
„Mi-a fost teama la inceputul anului ca oamenii politici socialisti, de stanga, cu o tenta populista, s-ar putea radicaliza, dupa modelul Tsipras, pentru a obtine voturi, insa in momentul de fata nu mai exista acest risc, pentru ca e clar ca retetele utopice ale premierului elen nu pot functiona in realitate si va fi luat la fuga foarte repede de poporul grec. Sper sa fie o lectie si pentru noi”, a opinat Siegfried Muresan.
Europarlamentarul l-a criticat si pe premierul roman Victor Ponta, care sustine ca se reface dupa o operatie de genunchi in Turcia, in contextul in care guvernele altor tari din Uniunea Europeana tin sedinte de urgenta pentru evaluarea impactului crizei elene asupra lor.
Mai mult, Siegfried Muresan mentioneaza ca acest gen de politicieni nu are solutii reale, iar ideile propagate in campaniile electorale nu functioneaza.

Sursa: Ziare.com