Proaspăt ales, la congresul de duminică, prim-vicepreşedinte al Partidului Mişcarea Populară, eurodeputatul Siegfried Mureşan a vorbit pentru Europeanul.org despre drumul pe care-l va urma în continuare formaţiunea politică fondată de fostul şef al statului, Traian Băsescu. El s-a referit la cazul Elena Udrea, pentru care Camera Deputaţilor a dat luni seara avize favorabile pentru anchetarea ei de către DNA şi o eventuală reţinere. Siegfried Mureşan a abordat şi problema numărului mare de partide româneşti afiliate la PPE, formaţiune politică europeană al cărei purtător de cuvânt este, dar şi teme europene majore, cum ar fi criza din Ucraina şi relaţia Uniunii Europene cu Federaţia Rusă.
Siegfried Mureşan recunoaşte rolul pe care Elena Udrea l-a avut în scurta istorie a Partidului Mişcarea Populară: „Este clar că dumneaei a fost un actor politic major în PMP. A fost candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, a fost preşedintele partidului până la congresul de duminică”.
Eurodeputatul susţine cu tărie că instituţiile abilitate ale statului „trebuie să-şi facă treaba”, Elena Udrea trebuie să aibă posibilitatea de a se apăra şi respinge orice posibilă implicare a politicienilor în ancheta penală: „Ca oameni politici, nu avem niciun rol în acest lucru”.
Trecând peste problemele cu care se confruntă fostul preşediunte al PMP, Siegfried Mureşan spune că partidul a intrat într-o nouă eră: „PMP se reaşează, se uită spre viitor. La congresul de duminică a fost aleasă o nouă conducere, un nou preşedinte, în persoana lui Eugen Tomac. Ne-a încurajat şi venirea preşedintelui României (n.red. – Traian Băsescu). Ştim unde suntem şi trebuie să privim înainte”.
Întrebat de Europeanul.org dacă, în calitatea sa de purtător de cuvânt al PPE, cineva din conducerea formaţiunii politice europene l-a întrebat despre situaţia Elenei Udrea, în particular, sau despre situaţia Justiţiei din România, Siegfried Mureşan a spus că la nivelul instituţiilor comunitare şi al partidelor europenene situaţia este cunoscută.
„Instituţiile de la Bruxelles, ca şi partidele politice, cunosc situaţia Justiţiei din România. Lumea ştie ce se întâmplă, ştie cum instituţiile statului îşi fac treaba. Să nu uităm că România se află în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu Comisia Europeană”.
Siegfried Mureşan, despre numărul mare de partide româneşti afiliate la PPE
Depăşind situaţia din cadrul PMP, da rămânând în sfera Partidului Popular European, Siegfried Mureşan s-a referit, la solicitarea Europeanul.org şi la numărul mare de partide româneşti afiliate la PPE.
PNL, PDL (de curând reunite sub umbrela PNL), PMP, UDMR, dar şi PNŢCD – toate sunt afiliate la PPE. Eurodeputatul a explicat că România nu este singura ţară aflată în această situaţie, admiţând că afilierea la PPE a unui număr mare de formaţiuni politice dintr-o singură ţară este specifică în general ţărilor din flancul estic al UE.
„PPE a fost creat la sfârşitul anilor 70, prin reunirea partidelor creştin-democrate din Germania, Italia, Olanda, Luxemburg, Belgia. În anii 90, PPE a făcut o deschidere spre partidele de centru-dreapta, nu neapărat creştin-democrate, din ţările central şi est-europene. Aici nu a existat o tradiţie creştin-democrată, aşa că s-a ajuns în această situaţie”, a spus Siegfried Mureşan, exemplificând cu numărul de partide afiliate la PPE din mai multe ţări (membre sau nemembre ale UE): Bulgaria – patru, Slovenia – trei, Slovacia – patru, Ucraina – trei şi Armenia – trei. Marea surpriză, excepţia care confirmă cu prisosinţă regula, este Italia, cu şase partide afiliate la PPE.
„Statele europene au subestimat eforturile pe care e dispus să le facă Putin pentru a păstra Ucraina”
Că tot a venit vorba de Ucraina, eurodeputatul a spus că în ceea ce priveşte situaţia din această ţară am ajuns deja în al 12-lea ceas. „Dacă negocierile (de miercuri de la Minsk – n.red.) eşuează, orice se poate întâmpla. SUA sunt dispuse să facă lucruri pe care statele europene nu le-ar face”, a declarat Siegfried Mureşan, referindu-se la intenţia americanilor de a trimite armament în Ucraina şi ţinând să puncteze că „trebuie foarte multă precauţie”.
„Statele europene au subestimat, încă de dinaintea summit-ului de la Riga, eforturile pe care este dispus să le facă Vladimir Putin pentru a păstra Ucraina. Modul în care ei (ruşii – n.red.) diferă foarte mult de cel european”, a mai spus europarlamentarul.
El s-a referit şi la situaţia din Republica Moldova, în contextul în care atât PMP cât şi fostul şef al statului Traian Băsescu au avut o atitudine de apropiere a Bucureştiului de Chişinău: „Trebuie să facem tot posibilul ca Republica Moldova să se apropie cât mai mult de Uniunea Europeană. Aici trebuie să avem noi un rol de lider”.
Charlie Hedbo nu trebuie să afecteze integrarea României în Schengen
În altă ordine de idei, Siegfried Mureşan este optimist în ceea ce priveşte parcursul României către accederea în spaţiul Schengen, ţinând să precizeze că acest proces nu are de ce să fie influenţat de atentatele din Franţa, de la Charlie Hebdo, şi de alerta teroristă din Europa, în general.
„Care este legătura dintre libera circulaţie a românilor şi atentate organizate de cetăţeni francezi, în interiorul Franţei?”, s-a întrebat el retoric. El a subliniat faptul că „încercările cercurilor eurosceptice, ultranaţionaliste, xenofobe din Europa de a profita de pe urma acestor atentate sunt neserioase”. Siegfried Mureşan şi-a exprimat convingerea că lucrurile vor merge în continuare pe făgaşul stabilit: „Nu cred că va exista o schimbare de atitudine a statelor membre faţă de România”.
Sursa: Europeanul.org
Stay In Touch