Europarlamentarul Siegfried Mureşan, membru al delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, a explicat pentru Adevărul Moldova că Summitul de la Riga este o continuare firească a Summitului de la Vilnius, unde s-au luat decizii fundame
ntale atât pentru UE, cât şi pentru ţările din regiune.
Europarlametarul a precizat că Summitul de la Riga este şi un moment de evaluare a ceea ce s-a întâmplat în vecinătatea estică de la Vilnius încoace şi ce se poate întâmpla în viitor. „După Vilnius s-a semnat şi ratificat şi a început aplicarea provizorie a Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. UE se gândeşte să ajute şi ţările din vecinătatea estică care nu au semnat încă un astfel de acord şi încearcă să găsească cele mai bune intrumente pentru a crea stabilitate şi prosperitate în aceste state. Riga este un pas firesc. Privind evident şi în urmă la cele 18 luni de la Vilnius vedem că implementarea Acordului de Asociere a început. A avut loc şi liberalizarea regimului de vize şi mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au putut călători fără vize în UE”, a menţionat europarlamentarul. În opinia sa, realitatea în vecinătatea estică este schimbată acum faţă de Vilnius. „Avem o agresiune nejustificată a Federaţiei Ruse în estul Ucrainei, o anexare a Crimeei, şi poate trebuie să găsim noi mijloace pentru a face faţă noilor provocări. În principiu, Riga este continuarea Summitului de la Vilnius, care a fost un summit istoric. Acum trebuie să ne apucăm de muncă. Implementarea este mai mult în folosul oamenilor decât deciziile luate atunci. Ea nu este la fel de spectaculoasă şi nu este urmată de anunţuri noi, bombastice, dar rămâne cheia unei viitoare integrări”, apreciază europarlamentarul.
Mureşan a amintit că diferenţa dintre UE şi Rusia este una fundamentală în ceea ce priveşte relaţia cu ţările din Parteneriatul Estic. „UE caută dezoltarea ţărilor din vecinătatea estică şi îşi doreşte ca aceste ţări să fie puternice şi independente. Federaţia Rusă vrea ca aceste state să fie dependente, slabe şi santajabile. Dacă există dificultăţi în aceste state, lucruri de depăşit, noi suntem acolo ca parteneri prin asistenţă financiară, expertiză şi schimburi de experienţă, astfel încât provocările care există din partea Federaţie Ruse şi evident corupţia care există în aceste state să fie depăşită. UE crede în statul de drept, într-o justiţie independentă şi în combaterea corupţiei. Angajamentul european faţă de aceste valori este unul profund. În urma vizitei mele la Chişinău am înţeles că reforma justiţiei, combaterea corupţiei este asteptată de oameni”, subliniază europarlamentarul.
Mureşan a reiterat faptul că prin Acordul de Asociere Republica Moldova beneficiază de cel mai complex intrument pentru a se apropia de UE, adaugând că este nevoie de multă muncă şi voinţă politică pentru implementarea lui. „Pe viitor nu este exclus ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, dar în prezent cel mai bun lucru care se poate face este implementarea Acordului de Asociere”, a concluzionat europarlamentarul.
Sursa: Adevarul.ro/moldova/
Stay In Touch