Europarlamentarul Siegfried Mureşan, ales duminică prim-vicepreşedinte PMP, a vorbit la Adevărul Live despre planurile PMP în contextul schimbării conducerii şi a subliniat că partidul se va baza pe experienţa fostului preşedinte Traian Băsescu. De asemenea, eurodeputatul a susţinut că deputaţii PMP vor vota în favoarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea, dar nu a specificat cum vor vota aceştia în cazul cererii de arestare preventivă.

 

A fost o surpriză venirea lui Traian Băsescu la congres?
Nu am ştiut că va veni Traian Băsescu la congresul PMP. Ieri, preşedintele a spus că a revenit în viaţa publică. Este important că a avut prima apariţie publică în cadrul PMP.
Ce înseamnă relaţia de parteneriat cu Traian Băsescu?
Ieri, preşedintele ne-a spus: „Nu vă voi spune ce să faceţi“. Nu va fi o putere executivă ocultă. Vrea să ne pună la dispoziţie experienţa sa. Să ne uităm în trecut când preşedintele a susţinut PDL. În 2007-2008, preşedintele era popular. Ulterior, au existat reproşuri la adresa preşedintelui. Dar PDL a câştigat de pe urma relaţiei cu Traian Băsescu. Şi invers. Întotdeauna a existat dorinţa de emancipare a PDL. Liniile directoare date ieri la congres nu sunt doar pentru PMP, ci pentru tot spaţiul public.
Joi, preşedintele Iohannis va merge la Consiliul European.
Da, este primul, dar se va termina în câteva minute pentru că începe şedinţa şi nu mai eşti nou. Când încep discuţiile trebuie să fii la un nivel. Sper să înţeleagă temele în adâncime.  Trebuie să fii ferm şi bine pregătit. Pe gendă se află teme privind securitatea şi apărarea şi situaţia economică.
Să revenim la PMP.
Activitatea partidului va fi transparentă. Vom încerca să fim o oglindă a societăţii. Vom face asta discutând temele care îi interesează pe oameni. Oamenii trebuie ascultaţi mai mult. Tema majoră a ultimilor zece ani a fost statul de drept, justiţia. Şi va rămâne tema următorilor zece ani. Dar vor mai fi şi alte teme, precum cele economice.
Cum va vota PMP în cazul Elenei Udrea?
În ceea ce priveşte cererea de urmărire penală, PMP va vota în favoarea ei. Parlamentul nu trebuie să blocheze justiţia. În ceea ce priveşte arestarea preventivă, întrebarea este dacă este nevoie de această măsură. Trebuie întrebaţi procurorii. Nu ştiu care sunt motivele.
Cum afectează PMP scandalul în care este implicată Elena Udrea?
Este un test pentru partid cum gestionează acest caz.  Alegerile au fost câştigate de Klaus Iohannis în care oamenii au încredere. Optimismul oamenilor este de înţeles. Pe scena politică sunt doi actori majori, PNL şi PSD, şi noi trebuie să ne găsim un loc. PMP se poate afirma , dar pentru asta trebuie să fim un actor politic important.
La anul aveţi două rânduri de alegeri.
Până acum victoriile mari ne-au ocolit. Deci trebuie să facem unele lucruri altfel. Până la alegerile locale trebuie să avem candidaţi în mediul urban, unde scorul partidului a fost bun anul trecut. Avem un secretar general care trebuie să întărească filialele locale până la anul. În momentul de faţă suntem un partid de 5 %.
Ce reprezintă Rusia pentru UE?
Este prea mare pentru a o putea ignora. Există o reţinere şi un scepticism în relaţia dintre Rusia şi restul statelor. Trebuie să colaborăm cu ei în termenii noştri. Au invadat un stat vecin. Separatiştii ruşi ştim de unde vin. Rusia este parte a economiei globale. Dar trebuie să fim fermi faţă de ei. 

Sursa: Adevărul.ro