Siegfried Mureșan

„Am votat cu largă majoritate în Parlamentul European raportul referitor la punerea în aplicare de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Un lucru este clar și limpede menționat în raport: instabilitatea politică și schimbările frecvente de guvern din ultimii ani au încetinit implementarea reformelor în Republica Moldova.

De la semnarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova din anul 2014, Uniunea Europeană a fost un partener de încredere pentru Republica Moldova și a oferit țării un sprijin financiar substanțial, precum și asistență tehnică și sprijin politic pentru reformare, toate acestea în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Pe de altă parte însă, Guvernul Republicii Moldova a îndeplinit doar parțial condiționalitățile agreate și a atras doar o parte din asistența macrofinanciară pusă la dispoziție de Uniunea Europeană.

Noi, Parlamentul European, am cerut în repetate rânduri Guvernului Republicii Moldova să implementeze măsurile necesare pentru a consolida statul de drept și standardele democratice, pentru a asigura independența, imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar, pentru a elimina corupția, pentru a asigura libertatea de exprimare și independența mass-media, precum și pentru a asigura o societate civilă puternică. Nu în ultimul rând, cerem autorităților din Republica Moldova să accelereze procesul de urmărire penală în cazul fraudei bancare, să îi aducă pe toți cei responsabili în fața justiției fără întârziere și să recupereze fondurile pierdute.

Cu cât reformele asumate la aceste capitole în Acordul de Asociere vor fi implementate mai rapid, mai clar și mai convingător de către Republica Moldova, cu atât sprijinul Uniunii Europene poate fi mai consistent pentru Republica Moldova.

În mai puțin de două săptămâni, cetățenii Republicii Moldova vor merge la secțiile de votare pentru a alege viitorul președinte al țării.  Aceste alegeri vor fi un test pentru democrația și statul de drept din Republica Moldova. Asigurarea unor alegeri libere și democratice, în care se respectă un sistem politic transparent, rezultat de pe urma unor alegeri legitime, este o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfășura aceste alegerile prezidențiale va avea un impact important asupra relațiilor UE – Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău trebuie să asigure un proces electoral corect, transparent și democratic.”