La 1 aprilie 1941, circa 3.000 de români din Bucovina de Nord au fost uciși de trupele sovietice NKVD aproape de localitatea Fântâna Albă, la 3 kilometri de granița cu România, în timp ce încercau să se întoarcă în țara-mamă după ce Uniunea Sovietică anexase nordul Bucovinei.
Decenii întregi autoritățile sovietice și, apoi, cele ruse au încercat din răsputeri să ascundă și să șteargă din conștiința publică acest masacru. Este de datoria noastră astăzi să ne gândim cu toții la această rană care nu va putea fi niciodată ștearsă din sufletul românesc, mai ales acum, după ce timp de jumătate de secol comuniștii au șters din cărțile noastre de istorie și au interzis orice referire la acest masacru. De aceea am organizat în perioada 4 – 8 aprilie la sediul Parlamentului European din Bruxelles o expoziție comemorativă de fotografii, „Masacrul de la Fântâna Albă. 75 de ani – pagina ascunsă a istoriei”.
În prezența unui grup numeros de tineri din România și Republica Moldova, am lansat ieri această expoziție de fotografii. Este modul în care am crezut că pot cel mai bine să-mi aduc omagiul pentru victimele acestei negre pagini a istoriei noastre. Poate astăzi, mai mult ca oricând, liderii europeni și europenii de rând trebuie să afle cât de scump a plătit poporul român prețul unor decizii la care nu a luat parte. Istoria nu trebuie uitată.
Găsiți mai jos o selecție de fotografii de la evenimentul de lansare, precum și exponatele în variantă digitală:
Lansarea oficială a expoziției „Masacrul de la Fântâna Albă. 75 de ani – pagina uitată a istoriei” – 1
Lansarea oficială a expoziției „Masacrul de la Fântâna Albă. 75 de ani – pagina uitată a istoriei” – 2
Lansarea oficială a expoziției „Masacrul de la Fântâna Albă. 75 de ani – pagina uitată a istoriei” – 3
Lansarea oficială a expoziției „Masacrul de la Fântâna Albă. 75 de ani – pagina uitată a istoriei” – 4
Stay In Touch