Aseară am avut plăcerea de a discuta peste o oră cu susținătorii mei de pe Facebook. Am primit foarte multe întrebări bune: despre politica economică a României și a Uniunii Europene, despre politica externă și pericolul unui conflict armat cu Federația Rusă, despre reforme și despre viitorul țării noastre.
M-am bucurat să răspund la aceste întrebări. Este o dovadă clară că oamenii sunt interesați de subiectele care într-adevăr contează pentru viitorul României. Din păcate, cea mai mare parte a clasei politice din România refuză să abordeze astfel de subiecte.
Redau mai jos întrebările lor și răspunsurile mele.
Întrebare: Fonduri europene……de ce nu putem stopa „evaporarea” sumelor de bani ce ar tb folosite în implementare? De ce nu sunt accesate după necesităţi? Există un sat, nu comună, în jud. Vaslui ce are 4 şcoli reabilitate, dotate, dar nu există elevi! De ce nu se monitorizează în realitate ceea ce se întâmplă cu achiziţiile? Există o şcoală în jud. Brăila în care profesorii nu permit accesul elevilor la PC-uri pe motiv că se vor strica.
Răspuns: Uniunea Europeană anchetează fraudele cu fonduri europene – mai devreme sau mai târziu, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) le va veni de hac celor care fraudează fonduri europene. Trebuie, într-adevăr, ca banii să fie alocați în acele domenii care generează valoare adaugată, care fac economia noastră mai puternică, mai competitivă, încât apoi să genereze locuri de muncă. Mai bine construim o autostradă care să atragă investitori, decât să renovăm o fântână care nu va avea niciun efect pozitiv apoi. Adevărul e ca UE pune banii la dispoziție, iar autoritățle române iau majoritatea deciziilor. Este, așadar, esențial ca autoritățile să facă studii de fezabilitate pentru a nu se întâmpla ceea ce spuneți dvs: școli renovate acolo unde nu sunt elevi.
Î: Bună seara! Aș dori să vă întreb de ce credeți că Guvernul României nu ia măsuri urgente pentru stoparea defrișărilor ilegale și a distrugerii pădurilor din țară?
R: Probabil este o combinație de incompetență și rea-voință. Cine știe ce interes au în acest domeniu?.. Adevărul e că m-am cam săturat de politicieni care să guverneze pentru ei, în loc să guverneze pentru oameni!
Î: În Polonia, probabil pt a nu se mai ruga nici de Putin, se interzice comercializarea de aragazuri pe gaz, ci numai electrice. Când şi în România?
R: Adevărul e că aceasta nu este o responsabilitate a Uniunii Europene. Eu cred în principiul subsidiarității, și anume ca deciziile să fie luate cât mai aproape de cetățean (la nivel local, regional), iar UE să se implice doar în acele domenii în care e nevoie și ne poate ajuta cu adevărat.
Î: Cum vedeți activitatea Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate? Cum poate influența Parlamentul European strategia externă a UE?
R: Aștept să livreze o strategie europeană vizavi de marile provocări din politica externă, de ex. relația cu Federația Rusă, evoluțiile din lumea arabă. Văd că lipsește elementul strategic în gândirea domniei sale; chiar dacă nu a făcut greșeli majore până acum, cred că are obligația să gândească pe termen lung, să devină mai mult decât un moderator al statelor membre.
Î: Care e poziția dumneavoastră referitor la intențiile lui David Cameron (prim-ministrul UK) de renegociere a statutului UK în UE și demersurile sale de a căuta aliați (vezi vizita de azi la Haga) pentru o renegociere a tratelor UE?
R: Aștept de la D. Cameron să spună poporului său adevărul: că rămânerea în UE e în avantajul britanicilor; să aducă dezbaterea la argumente raționale. Aștept de la el să ne spună exact cum vrea să îmbunătățim Europa și poate vom cădea la un acord. Dar dacă vrea să reducă Europa la o uniune economică, nu va găsi parteneri în celelalte 27 de state. Pentru noi, UE este mai mult decât o zonă de liber schimb. Și ultimul lucru: aștept să poarte discuții serioase cu alți lideri europeni și nu să dialogheze via mass-media.
Î: Vă salut. Ce puteți spune despre politica energetică europeană, perspective pentru județele din Oltenia care au ca singura sursă de trai Compania Energetică Oltenia, care, fără sprijin guvernamental și o politică europeană coerentă, nu văd ce șanse mai are în viitorul foarte apropiat? Felicitari pentru demers.
R: În primul rând, nu ar fi rău dacă județele din Oltenia și-ar reduce dependența de o singură companie / ramură industrială. Trebuie să vedem care e avantajul competitiv al regiunii, ce puteți face dumneavoastră mai bine decât lucrătorii din alte zone și să atragem investitori în acele domenii. Cu zone economice monoindustriale nu prea avem experiențe fericite în ultimii ani. Văd asta și in orașul meu natal, Hunedoara.
Î: Referitor la bugetul pe 2016 care a fost postat pe pagina dumneavoastră, se va vedea o creștere și la salariile din România?
R: Salariile din România nu sunt plătite din bugetul UE. Trebuie să folosim acești bani pentru a îmbunătăți infrastructura, a construi autostrăzi, a deveni mai competitivi. Atunci vom atrage investitori, ne vom dezvolta, munca noastră va valora mai mult și vom câștiga mai mult. Deci nu va fi un efect direct; dar va fi, cert, un efect indirect pozitiv, însă doar dacă Guvernul României cheltuiește cum trebuie fondurile europene alocate țării noastre.
Î: Când vom avea și noi salarii europene?
R: Când munca noastră va valora cât valorează munca din Europa. Știu că e un răspuns rece, dar doar acesta e răspunsul corect. Trebuie să investim, să inovăm, să fim mai bine educați, mai competitivi, mai atractivi pentru investitori. Atunci vom avea salarii europene. Cine vă spune altceva vă vinde gogoși!
Î: În acest moment, în Europa există o nouă armată, care acum ocupă estul Ucrainei, și care, prin dimensiunea sa, este redutabilă. Acestă armată nu face parte din peisajul juridic al Europei și este, deci, imposibil de tras la răspundere, ceea ce-i conferă un ridicat grad de periculozitate. Ca atare, ce vom face în privința ei? Nu este iuzual să ai o țară deosebit de agresivă în Europa.
R: Aveți dreptate. Rusia a invadat și anexat ilegal Crimeea. Apoi a invadat Ucraina, încălcând suveranitatea acestui stat. Realitatea este că putem să îi oprim confruntându-i militar ceea ce, noi, europenii, nu vrem. Pacea este un bun de mare preț obținut în Europa în ultimii 70 de ani și nu trebuie renunțat la acest bun sub nicio formă. Trebuie să găsim alte modalități de a sancționa Rusia și mai ales de a preveni acțiuni expansioniste. Trebuie să fim atât de puternici militar în statele UE și în statele din vecinătate încât ei să nu își permită sa atace. Trebuie să întărim instituțiile în aceste state, să combatem corupția și să promovăm oameni politici competenți și corecți care să nu poată fi influențați sau cumpărați de Rusia.
Î: Ce pregătește UE pt combaterea șomajului??
R: Cea mai bună măsură de combatere a șomajului este să construim o economie puternică, competitivă, în care investitorii să aibă incredere, să investească — doar asta va crea locuri de muncă stabile și bine plătite.