Dragi colegi,


Câteva mesaje scurte, simple din partea mea fiindcă, evident, mă regăsesc în tot ce a spus Eugen înainte și în tot ce a spus și președintele Traian Băsescu. 

Primul lucru pe care vreau să vi-l spun: semnalul dat de oameni la alegerile prezidențiale de pe 16 noiembie a fost un semnal clar, un semnal pe care noi, Partidul Mișcarea Populară și eu, l-am înțeles: oamenii nu mai vor politicieni primitivi. Oamenii nu mai vor oamenii politici ai trecutului, oamenii vor ceva nou. Oamenii vor politicieni care să le înțeleagă problemele, să vrea și să poată da răspunsuri la problemele oamenilor – și să vrea, și să poată – politicieni care să le facă viața mai bună. Oamenii au luat-o, de altfel, înaintea clasei politice. Poporul este înaintea politicienilor fiindcă prea des în ultimii ani am votat oameni politici care au fost nepregătiți, au fost incompetenți și care nu au meritat încrederea noastră.
Oamenii cred că în România anului 2015 vor să știe că pot avea încredere în cei care îi reprezintă: în Parlament, în primării, în consilii locale, județene, municipale, de sector. Oamenii vor să știe că cei pe care îi trimitem în Parlament știu cum poate fi făcută România mai puternică.
  
Tema majoră a ultimilor 10 ani a fost justiția, independența justiției. În ultimii 10 ani, domnia legii în România ne-a preocupat cel mai mult. A fost tema la care ne-am gândit cel mai mult fiindcă o justiție puternică, independentă este esențială pentru funcționarea statului. Și spun asta fiindcă într-o țară dominată de corupție, victimele sunt întotdeauna oamenii cinstiți – cei cinstiți, oamenii care muncesc, care în timpul vieții suferă cel mai mult de pe urma corupției.             
  
Justiția a fost o temă majoră a ultimilor 10 ani și cred că a fost bine că a fost așa. Această temă ne va preocupa în continuare, atâta timp cât simțim că progresul înregistrat nu este ireversibil. Atâta timp cât vor exista întotdeauna oameni politici tentați să folosească instituțiile statului după bunul lor plac, justiția, independența justiției rămâne o temă care trebuie să ne preocupe.
Eu vreau o țară în care domnește legea, o țară în care știi că, dacă ai încălcat legea, vei fi pedepsit, dar totodată să știi că, dacă nu ai încălcat legea, nimic rău nu ți se poate întâmpla, că nu se întâmplă niciun abuz împotriva ta.  
      
Noi, Partidul Mișcarea Populară, sub conducerea lui Eugen Tomac – și Eugen va avea întotdeauna toată susținerea mea – vom continua proiectele începute în ultimii 10 ani. Și în notițele pe care le-am scris azi dimineață și poate vi le și citesc aici, am spus așa: noi vom continua parteneriatul cu președintele Traian Băsecu și vă asigur că acest parteneriat există. Asta a fost ce am vrut să vă spun azi dimineață. Ați văzut între timp cea mai clară dovadă. Președintele a venit și a spus exact acest lucru: „Vreau să fiu partenerul vostru, vreau să fiți partenerii mei.”. Și eu vreau ca noi, Partidul Mișcarea Populară, să fim în continuare partenerii președintelui.
Însă eu cred că temele majore ale următorilor 10 ani vor fi altele. Fiindcă, odată ce avem domnia legii, vom vrea să trăim mai bine. Știți cum e, întâi vine siguranța și apoi vine prosperitatea. Eu cred că, în următorii 10 ani, oamenii vor aștepta de la politicieni să ofere soluții pentru a face economia puternică, competitivă, să atragem investiții, să îmbunătățim infrastructura. Știți cum e, răspunsul la întrebarea cum să câștigăm mai mult este foarte simplu: trebuie să avem o educație mai bună.
De aceea, toate acele domenii la care s-a referit și președintele mai devreme, sănătate, educație, educație duală, Uniunea Europeană, apropierea noastră de zona euro, sprijinul pentru întreprinzători, pentru tinerii întreprinzători, pentru IMM-uri, cred că acestea vor fi temele esențiale ale următorilor zece ani.
Până acum, niciun partid din România nu a dovedit că are răspunsuri la aceste întrebări. Eu vă chem să fim noi partidul care, în următorii ani și începând de mâine, să le arătăm oamenilor că ne preocupă aceste teme și avem răspunsuri la aceste întrebări.
Vom fi un partid deschis ideilor, vom fi un partid care va lucra cu Fundația „Mișcarea Populară”. Eugen, eu, echipa noastră, vom fi întotdeauna deschiși la orice fel de sugestii de la dumneavoastră, din cadrul partidului, dar și de la oameni de bună-credință din afara partidului. Vreau ca, începând de mâine, partidul nostru să fie oglinda societății.
Vreau ca orice inginer, medic, profesor, brutar, muncitor, șofer, în căutarea unui loc de muncă, om de bună-credință care își vede de treabă și face munca sa cu bună-credință să-și găsească un loc în partidul nostru. Fiindcă, pentru mine, orice muncă făcută cu bună-credință este la fel de valoroasă și trebuie apreciată.
Trebuie să câștigăm încrederea oamenilor. Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l facă fiecare om politic în viața publică, din prima zi când se prezintă în fața oamenilor: să câștige încrederea oamenilor. Pentru asta, acțiunea noastră politică va fi corectă și transparentă. Așa cred că vom putea ajunge un partid atractiv și convingător.
Vom reprezenta oamenii corecți, oamenii care muncesc, indiferent de pregătirea, de calificarea lor. Oricine este corect, își vede de treabă și muncește, vreau să se simtă reprezentat de partidul nostru. Vom reprezenta tinerii, vom reprezenta oamenii în vârstă, vom reprezenta femeile care, de multe ori, duc greul casei, vom reprezenta întreprinzătorii, tinerii oameni de afaceri, IMM-urile.
Și ultimul lucru pe care vreau să vi-l spun, fiindcă astăzi Eugen Tomac candidează la președinția partidului: între Eugen Tomac și mine există un parteneriat pe termen lung care nu are nicio fisură, nici cea mai mică, nici acum și nici în viitor. Vom conduce acest partid împreună cu echipa cu care vă cerem votul astăzi în mod transparent, iar eu îl voi sprijini pe Eugen cu tot ce pot. Voi pune toată experiența și toată cunoașterea mea la dispoziția partidului și a noului nostru președinte Eugen Tomac.
De aceea, în încheiere, vă chem ca, acum, afară, la urnele de vot, să îl încurajăm pe Eugen, să-i dăm un vot puternic în semn de încredere. Să dăm un semnal foarte clar că suntem uniți și că de mâine ne apucăm de treabă. Uniți suntem mult mai puternici decât dezbinați.
Vă mulțumesc!