Despre Parlamentul European

Parlamentul European este singura instituție a Uniunii Europene direct aleasă prin votul cetățenilor celor 28 de state membre. Alegerile pentru Parlamentul European sunt organizate la fiecare 5 ani. România are, în legislatura 2014-2019 32 de mandate de eurodeputat. În prezent Parlamentul European are 751 de membri.
Parlamentul European exercită, împreună cu Consiliul UE (cunoscut ca și Consiliu de Miniștri) puterea legislativă a Uniunii Europene, având un rol principal în materie bugetară. De la crearea sa și până în prezent Parlamentul European a dobândit prerogative tot mai extinse, ajungând să aibă un cuvânt decisiv în alegerea Președintelui Comisiei Europene.
Activitatea Parlamentului European este similară oricărui alt parlament național, întrucât actele legislative sunt dezbătute și votate în comisiile parlamentare (20 de comisii permanente și două subcomisii), pentru ca ulterior plenul Parlamentului European să aprobe poziția finală asupra unui act.
Parlamentul se reunește de 12 ori pe an în sesiune plenară la Strasbourg. În cele 4 zile de lucru ale fiecărei ședințe sunt aprobate acte legislative și non-legislative. Parlamentul se poate reuni în cadrul unor ședințe plenare scurte și la Bruxelles.
Poziția Parlamentului European asupra unor inițiative legislative ale Comisiei Europene sau asupra unor alte acte cu caracter nelegislativ ia forma rapoartelor. Aceste rapoarte sunt coordonate de un eurodeputat numit de către comisia parlamentară responsabilă să gestioneze dosarul în cauză. Fiecare grup politic poate desemna un raportor alternativ pentru acel dosar sau “raportor din umbră” care va colabora cu raportorul principal în negocierile pe marginea acelui dosar.