Deputatul european Siegfried Mureșan: „În primele 6 luni de guvernare PSD – ALDE, investițiile s-au redus la jumătate, iar deficitul bugetar aproape s-a dublat, după cum arată datele Ministerului Finanțelor Publice.
Veniturile la buget au crescut cu 8,8 miliarde de lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu toate acestea, deficitul bugetar aproape s-a dublat, de la 3,9 miliarde de lei, la 6,3 miliarde de lei. Bani risipiți pe cheltuieli iresponsabile, nesustenabile economic, în timp ce cheltuielile cu investițiile, adică cele care contribuie la crearea de locuri de muncă și la întărirea economiei pe termen lung, s-au redus la aproape jumătate în primele șase luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de la 11 miliarde de lei, la 6 miliarde de lei. Toate acestea în condițiile în care economia României are nevoie de investiții în valoare de 237 de miliarde de dolari până în 2040, conform unui studiu publicat ieri de Global Infrastructure Hub (GIH).
Avem două mari eșecuri ale guvernării care se pot traduce într-un mod cât se poate de simplu: o viață mai grea pentru români în viitorul apropiat. Primul dintre ele, creșterea deficitului, înseamnă că Guvernul s-a îndatorat, în numele românilor, cu peste 6 miliarde de lei în doar jumătate de an, bani pe care trebuie să-i dăm înapoi la un preț mai mare și, cel mai probabil, într-o perioadă mai grea decât acum când avem creștere economică și nu era nevoie să ne îndatorăm. Guvernele responsabile reduc deficitul și întăresc economia în perioadă de creștere economică, Guvernul PSD – ALDE a făcut exact pe dos, a angajat cheltuieli populiste, nesustenabile, după rețeta Guvernului Tăriceanu din 2008 când, deși aveam creștere economică de peste 8%, România a încheiat anul cu un deficit de 5,7%, ceea ce a apăsat greu asupra românilor în perioadă de criză economică, după cum ne amintim cu toții. Creșterea deficitului înseamnă și că România riscă declanșarea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană care prevede, printre sancțiuni, amenzi usturătoare pentru țara noastră, modificarea politicii de împrumut din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) și poate duce până la suspendarea plăților din fondurile europene structurale și de coeziune.
Al doilea mare eșec al guvernării, reducerea la jumătate a cheltuielilor cu investițiile, descrie cât se poate de fidel ce înseamnă o țară condusă de PSD și ALDE: un stat învechit, cu  infrastructură deficitară, fără autostrăzi și cu o rețea feroviară la nivelul anilor 1900, care nu atrage investitori, o țară în care economia stă pe loc, în timp ce restul Europei merge înainte. Ne poate spune actualul prim-ministru Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în prima jumătate a anului, cum va reuși Guvernul să cheltuiască 39,4 miliarde de lei pe investiții în 2017, așa cum a promis la începutul anului, dacă în primele 6 luni a cheltuit mai puțin  de o șesime din sumă? Probabil va face o nouă promisiune deșănțată marca PSD – ALDE.”
_______________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.