Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Inflația PSD – ALDE ne-a dus pe ultimul loc pe lista pentru zona euro. România NU îndeplinește 4 din 5 criterii pentru aderarea la moneda unică

 Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Raportul de convergență privind aderarea la zona euro publicat ieri de Comisia Europeană arată că România nu îndeplinește patru din cele cinci criterii principale de aderare. Astfel, țara noastră îndeplinește doar criteriul legat de finanțele publice. Nu îndeplinim criteriile legate de stabilitatea prețurilor, de cursul de schimb și de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislația națională nu este compatibilă în întregime cu legislația europeană.
Ca o comparație, în decembrie 2016, înaine ca PSD – ALDE să preia guvernarea, România îndeplinea trei din cele cinci criterii. Pe lângă cel privind finanțele publice, mai îndeplineam criteriul privind inflația și criteriul privind rata dobânzilor pe termen lung. Guvernul PSD – ALDE a folosit toți banii disponibili în buget și s-a și împrumutat în numele românilor pentru a investi în măsuri populiste de creștere a consumului, tăind, în schimb, cheltuielile cu investițiile. Rezultatul a fost o creștere-record a inflației, de până la 5,2%, creștere care a generat și scumpirea creditelor bancare. Astfel, oamenii o duc mai rău decât înainte de Guvernul PSD – ALDE și, în plus, România s-a îndepărtat și mai mult de aderarea la zona euro. Suntem la coada listei de așteptare privind adoptarea monedei unice. Din cele 7 state membre UE care nu sunt încă în zona euro, dar și-au asumat să adopte moneda unică, România este singura care îndeplinește un singur criteriu principal de convergență. Ca o comparație, Bulgaria îndeplinește 3 din 5 criterii privind adoptarea monedei unice, iar Croația, cel mai nou stat membru al UE, îndeplinește deja 4 din 5 criterii!
Astfel, în timp ce liderii PSD promit o aderare la zona euro pentru 2024, Guvernul PSD – ALDE ne-a dus pe ultimul loc în UE privind pregătirea pentru zona euro. În plus, cele mai realiste prognoze arată cum măsurile Guvernului PSD – ALDE vor duce și la încălcarea ultimului criteriu principal pe care îl îndeplinim, cel al finanțelor publice. Pentru a îndeplini acest criteriu, este nevoie de un nivel al deficitului bugetar de sub 3%, în timp ce prognozele Comisiei Europene arată că România va avea un deficit bugetar de 3,4% în 2018.
Aderarea la zona euro se face cu măsuri fiscale și economice solide, cu reducerea deficitului și a datoriei publice și implementarea de reforme structurale, nu cu declarații goale ale lui Liviu Dragnea.”.
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Paul STENCOANE: +40 769 611 020

By |2018-05-24T11:54:00+00:00mai 24th, 2018|Categories: Comisia Europeana, comunicat de presa, deficit, guvernare PSD - ALDE, Guvernul Romaniei, reforme, Siegfried Muresan, zona euro|Comentariile sunt închise pentru Declarație de presă – Siegfried Mureșan: Inflația PSD – ALDE ne-a dus pe ultimul loc pe lista pentru zona euro. România NU îndeplinește 4 din 5 criterii pentru aderarea la moneda unică
Deputatul european Siegfried Mureșan:
„La Summitul Parteneriatului Estic de astăzi, Uniunea Europeană (UE) va transmite foarte clar celor 6 state partenere că, de acum înainte, este dispusă să coopereze mult mai strâns cu statele care doresc o apropiere mai rapidă de UE și va coopera mai puțin cu statele care nu își doresc o relație mai apropiată. Practic, UE întinde o mână tuturor țărilor din Parteneriatul Estic interesate de o cooperare mai strânsă. Ține doar de Republica Moldova și de Guvernul de la Chișinău cât de multe dintre beneficiile apropierii de UE vor ajunge la cetățeni. Este esențial, așadar, ca Republica Moldova să fie condusă de oameni politici care vor să întindă o mână înapoi, iar acest lucru înseamnă implementarea reformelor pe care Uniunea Europeană și Republica Moldova le-au agreat și pe care cetățenii le așteaptă.  
Am alocat statelor din Vecinătatea estică fonduri nerambursabile în valoare de 544 de milioane de euro în 2017, iar, în Bugetul UE din 2018, vom aloca alte 602 milioane de euro tocmai pentru a sprijini aceste reforme. Din păcate, ritmul reformelor este prea lent, iar cel mai mult au de suferit cetățenii din aceste state care își doresc un parcurs proeuropean în direcția creșterii economice și a nivelului de trai, a independenței justiției și a respectării statului de drept. De aceea, UE trebuie, totodată, să condiționeze sprijinul financiar acordat statelor din Vecinătatea estică de pași concreți de reformă. Acest lucru l-am mai cerut și într-o recomandare privind Summitul Parteneriatului Estic pe care am votat-o săptămâna trecută în plenul Parlamentului European.”.
___________________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485;                                     
Paul Stencoane: +40 769 611 020.
By |2017-11-24T10:19:00+00:00noiembrie 24th, 2017|Categories: Comisia pentru Republica Moldova, Parteneriatul Estic, Republic of Moldova, Siegfried Muresan, Uniunea Europeana|Comentariile sunt închise pentru Declaratie de presa. Siegfried Mureșan: UE întinde o mână Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic. Este esențial ca Republica Moldova să fie condusă de politicieni care vor să întindă o mână înapoi
Go to Top