„Raportul de convergență privind aderarea la zona euro publicat ieri de Comisia Europeană arată că România nu îndeplinește patru din cele cinci criterii principale de aderare. Astfel, țara noastră îndeplinește doar criteriul legat de finanțele publice. Nu îndeplinim criteriile legate de stabilitatea prețurilor, de cursul de schimb și de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislația națională nu este compatibilă în întregime cu legislația europeană.
Ca o comparație, în decembrie 2016, înaine ca PSD – ALDE să preia guvernarea, România îndeplinea trei din cele cinci criterii. Pe lângă cel privind finanțele publice, mai îndeplineam criteriul privind inflația și criteriul privind rata dobânzilor pe termen lung. Guvernul PSD – ALDE a folosit toți banii disponibili în buget și s-a și împrumutat în numele românilor pentru a investi în măsuri populiste de creștere a consumului, tăind, în schimb, cheltuielile cu investițiile. Rezultatul a fost o creștere-record a inflației, de până la 5,2%, creștere care a generat și scumpirea creditelor bancare. Astfel, oamenii o duc mai rău decât înainte de Guvernul PSD – ALDE și, în plus, România s-a îndepărtat și mai mult de aderarea la zona euro. Suntem la coada listei de așteptare privind adoptarea monedei unice. Din cele 7 state membre UE care nu sunt încă în zona euro, dar și-au asumat să adopte moneda unică, România este singura care îndeplinește un singur criteriu principal de convergență. Ca o comparație, Bulgaria îndeplinește 3 din 5 criterii privind adoptarea monedei unice, iar Croația, cel mai nou stat membru al UE, îndeplinește deja 4 din 5 criterii!
Astfel, în timp ce liderii PSD promit o aderare la zona euro pentru 2024, Guvernul PSD – ALDE ne-a dus pe ultimul loc în UE privind pregătirea pentru zona euro. În plus, cele mai realiste prognoze arată cum măsurile Guvernului PSD – ALDE vor duce și la încălcarea ultimului criteriu principal pe care îl îndeplinim, cel al finanțelor publice. Pentru a îndeplini acest criteriu, este nevoie de un nivel al deficitului bugetar de sub 3%, în timp ce prognozele Comisiei Europene arată că România va avea un deficit bugetar de 3,4% în 2018.
Aderarea la zona euro se face cu măsuri fiscale și economice solide, cu reducerea deficitului și a datoriei publice și implementarea de reforme structurale, nu cu declarații goale ale lui Liviu Dragnea.”.
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Paul STENCOANE: +40 769 611 020
Stay In Touch