Deputatul european Siegfried Mureșan:
„Datele Institutul Național de Statistică (INS) publicate astăzi arată că Produsul Intern Brut (PIB) din primul trimestru al anului 2018 a înregistrat același nivel ca în trimestrul IV din 2017. Cauza acestei stagnări bruște a economiei, după ce anul trecut am avut o creștere economică de 6,9%, o găsim în totalitate la politicile economice și fiscale ale guvernelor PSD – ALDE. Economia Uniunii Europene este în cea mai bună perioadă de după criză, astfel că stagnarea este 100% o problemă internă.
Guvernul PSD – ALDE a tăiat cheltuielile cu investițiile, a folosit toți banii disponibili în buget și, în plus, s-a și împrumutat în numele românilor pentru a implementa politici de creștere a consumului. Consecința a fost o creștere artificială a economiei, bazată doar pe încurajarea consumului, care a stagnat brusc în momentul în care consumul nu a mai putut să compenseze lipsa investițiilor în infrastructură, slaba producție internă și atragerea de investitori.
Am spus încă din momentul în care Guvernul PSD – ALDE a anunțat programul său de guvernare că nu poți avea o creștere economică pe termen lung dacă nu faci reforme structurale, dacă nu investești în economie și te bazezi doar pe consum. Același semnal de alarmă l-a tras și Comisia Europeană în toate prognozele macroeconomice dedicate țării noastre din ultimul an.
Astăzi avem dovada că Guvernul nu poate să reinventeze regulile macroeconomice, iar această creștere artificială s-a oprit. În plus, în condițiile în care inflația a crescut la un nivel record de 5,2%, iar deficitul în primele trei luni a crescut și el la 4,5 miliarde de lei, de la un excedent de 1,5 miliarde de lei anul trecut, perspectivele economice nu sunt deloc îmbucurătoare; Guvernului îi va fi mult mai greu acum să implementeze reformele structurale și să crească investițiile, chiar dacă ar vrea acest lucru, pentru că a cheltuit banii românilor pe creșterea consumului.
Toți indicatorii macroeconomici – inflație, deficit, datorie publică, cursul valutar – arată rău de la venirea Guvernului PSD – ALDE la guvenare. Singurul indicator cu care Guvernul lui Liviu Dragnea se lăuda era creșterea economică. Acum și acest indicator s-a înrăutățit, dovadă că nu poți să ai creștere economică pe termen lung fără stabilitate macroeconomică.
Guvernul PSD – ALDE nici nu vrea, nici nu poate să aducă România înapoi la stabilitate economică. Toți indicatorii arată începuturile unei noi crize.
De aceea, cer din nou demisia Guvernului PSD – ALDE. Avem nevoie de un nou guvern care să implementeze reformele structurale necesare revenirii la o creștere economică sustenabilă și să evite declanșarea unei noi crize economice.”.
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Paul STENCOANE: +40 769 611 020