Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL), vicepreședinte al PPE și vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, a transmis următoarea declarație de presă, ca urmare a vizitei în Federația Rusă a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell:

„Conferința de presă comună ce a avut loc astăzi la Moscova între Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, și ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a fost un monolog al oficialului rus. Șeful diplomației europene parcă nici nu a existat în acea conferință de presă; a citit doar niște declarații predefinite, generale, lipsite de conținut. Nu a obținut nimic în urma acestei vizite la Moscova, iar, prin modul în care s-a prezentat presei, pare că nici nu a fost hotărât să obțină ceva.

Situația în Federația Rusă este foarte gravă. Regimul condus de președintele Vladimir Putin încalcă drepturile și libertățile oamenilor și arestează pe nedrept mii de opozanți care nu fac decât să protesteze față de măsurile nedemocratice luate de regimul de la Kremlin.

Condamnarea la închisoare abuzivă, fără un proces echitabil, a liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, încalcă principiile statului de drept și încalcă angajamentele internaționale ale Federației Ruse privind drepturile omului. Respectarea drepturilor omului, domnia legii și statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene, iar rolul Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene este să apere și să promoveze valorile europene și interesele cetățenilor UE la nivel global.

Tocmai de aceea, această vizită a Înaltului Reprezentant la Moscova trebuia să aibă loc doar dacă șeful diplomației europene ar fi exprimat o poziție fermă și ar fi obținut niște rezultate concrete. Vizita aceasta fără rezultate concrete, amicală, total inadecvată situației grave din Federația Rusă a fost o greșeală.

Înaintea vizitei la Moscova, noi, Grupul PPE din Parlamentul European, i-am cerut Înaltului Reprezentant să negocieze eliberarea persoanelor arestate pe nedrept, eliberarea liderului opoziției ruse și să obțină garanții că Federația Rusă va reveni la respectarea angajamentelor internaționale și a valorilor democratice. Eșecul de a obține lucruri concrete după această vizită confirmă pozițiile slabe cu care s-a remarcat de-a lungul timpului Josep Borrell în relația cu regimurile autoritare.

Uniunea Europeană trebuie să fie unită și fermă în a sancționa situația din Federația Rusă și să fie mai dură decât a reușit să o facă Josep Borrell în timpul vizitei la Moscova. Refuzul lui Vladimir Putin de a elibera opozanții reținuți pe nedrept și de a respecta angajamentele internaționale privind drepturile omului trebuie să ducă la noi sancțiuni din partea Uniunii Europene față de Federația Rusă.”

EP Plenary session – Preparation of the European Council meeting of 10-11 December 2020