Siegfried Mureșan în Parlamentul European

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova:

„Uniunea Europeană trebuie să ofere Republicii Moldova exact ceea ce îi oferă și Ucrainei. Dacă oferim Ucrainei o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, atunci trebuie să oferim exact același lucru și Republicii Moldova.

Am văzut în ultimele zile cum Republica Moldova a acționat coordonat cu statele membre ale Uniunii Europene pentru sprijinirea victimelor din Ucraina. A acționat ca un stat european, în baza principiilor și valorilor europene.

Vedem, de un an de zile, cum majoritatea proeuropeană de la Chișinău implementează reformele necesare integrării europene și dorește o mai mare apropiere de UE. Tocmai de aceea am și propus săptămânile trecute ca Uniunea Europeană să ofere Republicii Moldova în viitorul apropiat un statut preliminar de aderare, prin integrarea ei în piața unică a UE.

Cu cât oferim o perspectivă mai clară de integrare europeană țărilor care își doresc acest lucru, precum Ucraina și Republica Moldova, cu atât le încurajăm mai mult să se reformeze și să se modernizeze. Iar securitatea și stabilitatea Uniunii Europene depind de siguranța și stabilitatea țărilor din Vecinătatea estică. Republica Moldova și Ucraina sunt la fel de importante.

Vom avea mult de lucru, sunt multe lucruri de îndeplinit, atât din partea Ucrainei și Republicii Moldova, cât și din partea Uniunii Europene, până la aderarea propriu-zisă a acestor țări. Acum este momentul să spunem Moldovei și Ucrainei că locul lor este în Uniunea Europeană. Acum este momentul să oferim ambelor țări o perspectivă mai clară și să începem procesul de aderare”.