Declarația deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova:

“Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis astăzi că au fost întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamentului, ceea ce înseamnă că în Republica Moldova pot fi organizate alegeri anticipate.

Am văzut cum, în ultima perioadă, derapajele democratice și adoptarea unor legi controversate, împreună cu lipsa unui guvern legitim susținut de o majoritate transparentă, au dus țara într-un impas politic și financiar și au îngreunat gestionarea corectă a pandemiei. Lipsa reformelor în domeniul justiției, administrației publice, educației și sănătății, cât și lipsa de rezultate în ancheta privind frauda bancară au dus la pierderea unui ajutor substanțial din partea Uniunii Europene. Oamenii au avut cel mai mult de suferit de pe urma instituțiilor nereformate din Republica Moldova care de multe ori au fost depășite de criză.

Acum, Republica Moldova are nevoie de o guvernare stabilă și legitimă, susținută de o majoritate parlamentară credibilă și transparentă. Alegerile anticipate reprezintă singura soluție pentru impasul în care se află Republica Moldova în acest moment.

La alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 oamenii au votat în favoarea unui candidat ce dorește o țară reformată, modernă, apropiată de Uniunea Europeană și instituții care să funcționeze în interesul oamenilor. Această dorință poate să devină realitate, dacă în urma alegerilor parlamentare anticipate reiese o majoritate parlamentară reformistă, care să modernizeze Republica Moldova alături de președinta Maia Sandu.

Noi, Parlamentul European, vrem să ajutăm cât mai mult cetățenii Republicii Moldova. Cu cât va exista o majoritate pro-europeană mai clară în viitorul Parlament, cu atât vor exista mai multe posibilități de ajutor și cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European.”