Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL / PPE), vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete:

„Acordul de astăzi din Consiliul European asupra mecanismului de corelare a fondurilor europene de statul de drept este o mare victorie. Este o victorie pentru oamenii cinstiți din România și din toată Europa și este o mare victorie pentru protejarea valorilor europene pe care românii le-au apărat în stradă cu sutele de mii în ultimii ani.

Uniunea Europeană va cheltui în următorii ani mai mulți bani decât oricând, peste 1.800 de miliarde de euro, pentru redresare economică și pentru creșterea nivelului de trai al oamenilor.

Cu cât cheltuim mai mult, cu atât trebuie să ne asigurăm mai bine că banii ajung la beneficiarii îndreptățiți. Cei care gestionează fondurilor europene au o responsabilitate deosebită să se asigure că banii ajung acolo unde este nevoie de ei și că valorile europene sunt respectate, inclusiv statul de drept.

Mecanismul privind statul de drept este deosebit de important pentru România. Vom primi în următorii ani peste 80 de miliarde de euro cu care avem șansa să ne dezvoltăm într-un ritm fără precedent. Dar avem datoria să oferim românilor garanția că fiecare euro din acești bani va fi investit în beneficiul oamenilor și că nu va fi folosit de politicieni care atacă statul de drept și valorile europene, indiferent când și cine se va afla la guvernare.

În ultimul an, România a avut un guvern care a apărat statul de drept și independența justiției. Dar nu cu mult timp în urmă, acum doar un an, aveam un guvern și o majoritate politică ce atacau zilnic statul de drept. Prin acest mecanism, ne asigurăm că cele 80 de miliarde de euro alocate României vor merge la oamenii cinstiți și nu vor fi folosiți de politicieni corupți ca Liviu Dragnea care au ca principal obiectiv încălcarea independenței justiției și a statului de drept.

Acest mecanism este și răspunsul pe care Uniunea Europeană îl dă sutelor de mii de români care au apărat democrația în stradă în ultimii ani și care au cerut sprijinul Uniunii Europene pentru protejarea statului de drept la noi în țară.

O altă veste bună care vine odată cu acordul privind corelarea fondurilor europene de statul de drept este că adoptarea la timp și intrarea în vigoare a Bugetului Multianual al Uniunii Europene pentru următorii 7 ani la 1 ianuarie 2021 nu mai este în pericol.

Chiar mâine reprezentanții permanenți ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor confirma acordul pe Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 și pe mecanismul privind corelarea fondurilor europene de statul de drept.

Urmează ca săptămâna viitoare să adoptăm cele două acorduri în Parlamentul European, iar apoi va mai urma, până la finalul anului, ultimul pas formal: votul final pe buget și pe mecanism dat de Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene.

Bugetul multianual este, de asemenea, foarte important pentru România fiindcă din el vom primi în următorii 7 ani aproximativ 46,4 miliarde de euro din totalul celor 80 de miliarde de euro alocate țării noastre.

Sunt bani pentru infrastructură, autostrăzi, școli, spitale, bani pentru fermieri, pentru sprijinirea mediului de afaceri, pentru combaterea schimbărilor climatice și digitalizarea țării.

În paralel, tot săptămâna viitoare finalizăm negocierile privind Mecanismul de Reziliență și Redresare din care România are alocate restul de 33,5 miliarde de euro, bani cu care vom finanța Planul Național de Redresare.

Prin acordul pe bugetul multianual și mecanismul privind statul de drept, cele 27 de țări membre au dovedit capacitatea de a ajunge la consens pe lucrurile cele mai importante pentru cetățenii lor: ajutorarea celor afectați de pandemie, dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă și domnia legii.”