Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicepreședinte al Partidului Popular European responsabil de politicile agricole:

„Tocmai am adoptat, în cadrul Adunării Politice a Partidului Popular European, o rezoluție, coordonată de mine ca vicepreședinte al PPE, pentru sprijinirea agricultorilor din România și din Europa.

În primul rând, susținem creșterea alocărilor financiare pentru agricultură în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene. Fermierii din România și din toate țările UE au fost puternic afectați de inflație, de pandemia de COVID-19, dar și de consecințele războiului din Ucraina. Pentru mulți fermieri, costurile au crescut mai mult decât veniturile în ultima perioadă și misiunea lor de a garanta siguranța alimentară pe continent a devenit din ce în ce mai grea. Vrem să avem suficiente resurse pentru a sprijini fermierii, pentru a garanta în continuare o hrană de calitate și la prețuri accesibile în țările noastre, dar și pentru a atinge noile obiective privind protejarea mediului.

În același timp, vrem să ne asigurăm că în următoarea perioadă nu vom lua măsuri care să crească și mai mult povara de pe urmele fermierilor. Ca atare, respingem țintele propuse de Comisia Europeană privind reducerea pesticidelor în producția agricolă. Deși suntem un susținător al reducerii consumului de pesticide în agricultură, considerăm că propunerea Comisiei, de a reduce acest consum cu 50% în toate țările membre până în 2030, nu ține deloc cont de realitatea din teren. În primul rând, aplicarea acestei ținte va duce la o scădere imediată a producției și veniturilor din agricultură pe care nu ne-o permitem în contextul crizei agricole globale, cu război la granițele noastre. În al doilea rând, unele țări vor fi mai dezavantajate decât altele. România, spre exemplu, consumă mult mai puține pesticide decât alte țări cu sectoare agricole mai industrializate. Dacă obligi agricultorii români să reducă cu 50% consumul de pesticide, care este oricum mai redus, acestora le va fi mult mai greu să obțină o producție suficient de mare pentru a se întreține și a continua să producă. Ne dorim reducerea pesticidelor în producția agricolă, fermierii o doresc și ei, dar aceasta trebuie făcută prin intermediul mai multor măsuri de sprijin în cadrul PAC, care să țină cont de nevoile și specificul fermierilor din toate țările membre și protejând fermele mici și medii. Propunem în schimb, creșterea investițiilor în cercetare și inovare care să conducă la noi tehnologii ce vor crește productivitatea agricolă fără a mai fi nevoie de pesticide.

O altă propunere pe care o respingem este obligativitatea ca 10% din terenul agricol să rămână nelucrat, prevăzută în propunerea de regulament privind restaurarea naturii. Ar fi o decizie iresponsabilă să lăsăm o parte din terenul agricol nelucrat în această perioadă de criză agricolă globală.

Rezoluția de astăzi va sta la baza programului electoral al PPE pentru fermieri din următoarele luni și pentru alegerile europarlamentare din 2024. La nivel european, Partidul Popular European a fost singura familie politică ce a susținut întotdeauna fermierii și populațiile din zonele rurale și le-a oferit respectul cuvenit. Astfel, vom fi și în următorii ani partidul care apără cu adevărat interesele agricultorilor, a oamenilor din mediul rural și care luptă pentru garantarea siguranței alimentare în Europa.”