Siegfried Mureșan

Declarația deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil de negocierile bugetare cu privire la rezoluția Parlamentului European ca răspuns la acordul Consiliului European pe Bugetul Multianual al UE 2021 – 2027 și Pachetul de Redresare:

„Astăzi adoptăm rezoluția Parlamentului European ca răspuns la acordul Consiliului European pe Bugetul Multianual al UE 2021 – 2027 și Pachetul de Redresare. Eu am negociat în numele Grupului PPE această rezoluție care va reprezenta poziția oficială a Parlamentului European în negocierile finale pe buget cu Consiliul. Votul final pe bugetul multianual va fi dat în plenul Parlamentului European.

Iată principalele elemente ale rezoluției:

  • Parlamentul European susține în totalitate Pachetul de Redresare de 750 de miliarde de euro și, implicit, cele peste 30 de miliarde de euro care sunt alocate României.
  • Parlamentul European susține alocările pentru politica de coeziune și agricultură, adică toate sumele obținute de președintele Klaus Iohannis pentru România în negocierile din Consiliul European.
  • Cerem creșteri pe liniile bugetare care nu sunt alocate pe țări, ci sunt alocate la nivelul întregii Uniuni Europene, și care vizează politici ale viitorului: digitalizare, cercetare, inovare, bursele „Erasmus”, apărare, securitate și protejarea frontierelor. Aceste proiecte sunt importante pentru Europa, în ansamblul ei, ca atare sunt importante și pentru România.
  • Cerem întărirea mecanismului privind corelarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Consiliul European a făcut un prim pas foarte bun aducând în discuție un astfel de mecanism. Noi, Parlamentul European, venim cu o propunere concretă privind întărirea acestui mecanism. Mai exact, Parlamentul dorește ca mecanismul să se activeze automat față de o țară membră suspectă că ar fi încălcat statul de drept, atât timp cât nu există o majoritate calificată în Consiliu care să se opună activării acestui mecanism.”