Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL):
„Numărul turiștilor străini înregistrați în structurile de cazare din România în primele 4 luni ale anului a scăzut cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică. Vorbim de o scădere de aproape 46.000 de turiști, de la circa 693.000 de turiști la aproximativ 647.000 de turiști.
Este pentru prima dată în ultimii 9 ani când asistăm la o scădere a numărului turiștilor străini care se cazează în România în primele 4 luni ale anului față de perioada similară a anului trecut. Iar scăderea din 2010 a fost cauzată în special de criza economică din Europa.
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, se laudă în presă că a crescut numărul turiștilor din România datorită voucherelor de vacanță date de Guvern. A crescut, însă, doar numărul turiștilor români care, într-adevăr, au folosit aceste pomeni electorale date de guvern. Dar creșterea aceasta nu ajută cu nimic economia țării de vreme ce ea a fost finanțată de la bugetul de stat. Din momentul în care voucherele vor dispărea, va scădea și numărul turiștilor.
Guvernul se laudă, totodată, că a crescut în primele 4 luni numărul turiștilor străini înregistrați la punctele de frontieră. Or pentru turismul românesc nu este un mare câștig dacă un turist străin a tranzitat țara sau a petrecut câteva ore pe aeroport în așteptarea unui alt zbor atât timp cât el nu s-a cazat.
Turismul românesc se va dezvolta și va contribui și la dezvoltarea economiei doar atunci când va atrage turiști străini care se cazează la noi în țară și își cheltuiesc banii de concediu în România. La acest capitol stăm din ce în ce mai prost, după cum o arată cifrele de mai sus.
România pierde din ce în ce mai mult teren în fața Bulgariei și a celorlalte state vecine, în ceea ce privește atragerea turiștilor străini. Spre exemplu, Bulgaria a atras în primele 4 luni ale anului peste 2,3 milioane de turiști străini, adică de peste 3,5 ori mai mult decât România. Asta cu toate că avem o țară de două ori mai mare decât Bulgaria și cu un potențial turistic mai ridicat.
Motivul principal al scăderii numărului de turiști străini cazați în România îl reprezintă lipsa măsurilor guvernamentale de dezvoltare a turismului. Este cu atât mai grav cu cât România beneficiază de fonduri europene pentru dezvoltarea turismului. Vedem, însă, că banii europeni rămân nefolosiți. Programul Operațional Regional 2014 – 2020, unul dintre programele cu fonduri UE care finanțează investiții în turism, are o rată absorbție de doar 11%, la 5 ani și jumătate de la începerea actualului exercițiu financiar european.
Lipsa unei strategii coerente în domeniul turismului, lipsa investițiilor de la bugetul de stat și din fondurile europene au condus la această situație critică în turism. În loc să dezvolte infrastructura turistică și de transport, Guvernul României și Ministerul Turismului au risipit banii pe vouchere de vacanță care nu aduc aproape nimic înapoi turismului și economiei, în ansamblu. De aceea, consider că ministrul Turismului, Bogdan Trif, trebuie să-și dea demisia de urgență.”
Stay In Touch