Siegfried Mureșan

Discursul deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, la dezbaterea din plenul Parlamentului European privind măsurile Uniunii Europene pentru combaterea efectelor COVID-19:

„Experiența ultimelor 2 luni, colegi, ne-a arătat că nicio națiune singură nu poate învinge în lupta cu acest virus.

Răspunsul nostru, răspunsul european, a făcut deja diferența pe teren. Am demonstrat că solidaritatea poate învinge egoismul și putem ajuta cetățenii europeni care au nevoie.

Acum 3 săptămâni, am fost în această sală și am aprobat ca 37 de miliarde de euro să fie folosite pentru lupta cu coronavirusul. Și tot atunci, în această sală, am cerut președintei Comisiei Europene să facă mai mult. Am spus că este nevoie de mai mult și i-am cerut să aloce fiecare euro din cele 4 miliarde de euro din rezervă nefolosiți în Bugetul UE pentru anul 2020 în lupta împotriva coronavirusului.

Și acum Comisia Europeană propune exact asta: propune alocarea a peste 3 miliarde de euro pentru oamenii care au nevoie, iar eu spun că trebuie să aprobăm acest lucru, trebuie să aprobăm rapid. Va deveni lege și va ajunge la oamenii care au nevoie: la pacienți, la medici, la spitale.

Eu, însă, spun că este nevoie de și mai mult. Acesta este doar începutul. Ne trebuie un plan pentru viitor, dragi colegi. Europa trebuie să ajute acolo unde e nevoia cea mai mare, adică în spitale.

Vedem țări, vedem regiuni, vedem orașe care nu sunt capabile, care nu pot să salveze viața cetățenilor lor. Oamenii se uită către noi, ei așteaptă de la noi soluții și eu spun că am un plan, că am o propunere.

Haideți să creăm un Fond European de Solidaritate pentru Sănătate pentru a investi în spitalele care au nevoie în toate colțurile Europei. Eu propun crearea unui fond de 50 miliarde de euro care să ducă la îmbunătățirea situației spitalelor în toate colțurile Europei și să ne asigurăm că, oriunde trăiesc în Uniunea Europeană, oamenii primesc îngrijiri medicale bune.

Întrebarea este: Avem banii necesari? Iar răspunsul meu este: bineînțeles că avem.

Ar trebui să alocăm banii acolo unde este cea mai mare nevoie de ei și asta înseamnă pentru a salva viața cetățenilor europeni.

Grupul meu propune acest lucru astăzi ca un amendament la această rezoluție. Și cer tuturor grupurilor politice să ne unim în spatele acestui obiectiv.

Haideți să facem acest proiect un proiect al Parlamentului European. Haideți să facem ca Parlamentul European în anul 2020 să rămână în istorie pentru crearea unui Fond European pentru Sănătate care să aducă speranță cetățenilor europeni și care să salveze vieți în Europa.”