Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, la dezbaterea din plenul Parlamentului European despre acordarea statutului de țară candidată pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia:

„Putem trăi în siguranță și securitate în interiorul granițelor Uniunii Europene doar dacă în vecinătatea noastră imediată suntem înconjurați de țări sigure și stabile. De aceea, oferirea unei perspective europene cetățenilor ucraineni, cetățenilor moldoveni, cetățenilor georgieni este, de asemenea, în interesul fundamental al tuturor cetățenilor Uniunii Europene.

Asistăm acum la modul în care cetățenii Ucrainei apără valorile europene. Ei luptă pentru democrație, pentru libertate, pentru a-și decide propriul viitor, cu armele în mână, dacă este nevoie.

De asemenea, vedem cum oamenii din Republica Moldova și-au deschis casele refugiaților ucraineni. Republica Moldova este țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați în raport cu populația sa. Cetățenii moldoveni și autoritățile au acționat într-un spirit cu adevărat european în ultimele luni.

Doamnă președintă von der Leyen, ați făcut ceea ce trebuie cerând Consiliului European să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova.

Aceasta este și poziția Parlamentului European. Cerem Consiliului European să urmeze exemplul, să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova și să ofere Georgiei o perspectivă europeană.”