Deputatul european Siegfried Mureșan (PNL), președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 23 – 25 mai, împreună cu președintele delegației Parlamentului la Adunarea parlamentară „Euronest”, Andrius Kubilius, și vicepreședintele delegației Parlamentului la Adunarea parlamentară „Euronest” Andrzej Halicki.

În cadrul vizitei, deputații europeni s-au întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, precum și cu guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, Octavian Armașu. De asemenea, au mai avut loc întâlniri cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, cu ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova, cu ambasadorii Statelor Unite ale Americii și Regatului Unit în Moldova, dar și cu reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri.

În urma vizitei de lucru, deputatul european Siegfried Mureșan a transmis următoarea declarație de presă:

„Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova. De îndată ce vom avea la Chișinău un guvern care va implementa reforme în mod ambițios, vom crește și mai mult sprijinul european pentru Republica Moldova.

Alegerile libere și corecte sunt prima condiție pentru o relație strânsă cu Uniunea Europeană. Vom monitoriza îndeaproape procesul electoral. Solicităm guvernului interimar și Comisiei Electorale Centrale organizarea alegerilor astfel încât fiecare cetățean al Republicii Moldova să poată vota nestingherit, atât în țară, cât și în diasporă. Numărul cetățenilor Republicii Moldova care se află în diasporă este acum mai mare decât oricând. La alegerile prezidențiale numărul de secții de votare a fost insuficient. Acum este necesară creșterea numărului secțiilor de votare.

Republica Moldova are nevoie de o guvernare stabilă și legitimă, susținută de o majoritate parlamentară credibilă și transparentă, o guvernare dispusă să continue implementarea reformelor. Aceste reforme vor asigura sprijinul partenerilor de dezvoltare și vor duce la investiții și noi locuri de muncă. Reformarea administrației publice, lupta împotriva corupției și spălării banilor, reforma justiției și respectarea statului de drept sunt primele reforme pe care le așteaptă cetățenii Republicii Moldova.”