Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova:

„Comisia pentru bugete din Parlamentul European a votat aseară, cu 35 voturi pentru, 0 abțineri și 1 vot împotrivă propunerea mea de aviz privind asistența macrofinanciară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Ca raportor privind acest aviz, am solicitat colegilor din Comisia pentru bugete să avizăm decizia de asistență în forma propusă de Comisia Europeană și să nu depunem niciun amendament. În același timp, am cerut Comisiei pentru comerț internațional – comisie decidentă pe acest proiect legislativ – să procedeze la fel și să voteze propunerea Comisiei Europene fără amendamente.

Am propus acest lucru tocmai pentru a ne asigura că asistența macrofinanciară este adoptată fără întârzieri în Parlamentul European, iar banii ajung în Republica Moldova în timp util, până la finalul anului.

Oferim Republicii Moldova suportul financiar de care are nevoie pentru a ne asigura că, pe toată durata acestui an, Guvernul are la dispoziție suficiente fonduri pentru a veni în sprijinul oamenilor și pentru a asigura stabilitatea economică.

Siguranța Uniunii Europene depinde și de stabilitatea Republicii Moldova. Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană și trebuie să o ajutăm să treacă peste provocările cu care se confruntă și să continue integrarea europeană. De aceea, vrem să luăm toate măsurile pentru o adoptare rapidă a sprijinului financiar astfel încât banii să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ei.

După avizul de ieri al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, urmează votul în Comisia pentru comerț internațional asupra asistenței, programat pentru 27 aprilie. Votul final, în plenul Parlamentului European, va avea loc, cel mai probabil, în luna mai.  Prin adoptarea la timp a asistenței macrofinanciare în Parlamentul European, ne vom asigura că banii vor ajunge în Moldova până la finalul anului, în două tranșe ce vor fi virate în trimestrele 3 și 4 din 2023.”