Siegfried Mureșan

Declarația deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova:

„Am co-prezidat ieri cea de-a opta reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului European, ai Parlamentului Republicii Moldova, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene și al Serviciului European de Acțiune Externă.

În cadrul reuniunii am discutat despre situația îngrijorătoare privind pandemia de COVID-19 din Republica Moldova. Din păcate, numărul cazurilor de infectare în Republica Moldova este în creștere. Este țara care a înregistrat unul din cel mai mare număr de cazuri de infectare pe cap de locuitor în Europa de-a lungul ultimelor luni și acest lucru ne arată cât de importantă este reforma serviciilor publice. Dacă serviciile publice nu sunt reformate în vremuri bune, atunci în vremuri de criză situația este cu atât mai gravă, iar efectele negative asupra populației sunt vizibile.

În acest context, Uniunea Europeană a fost și este tot timpul alături de cetățenii Republicii Moldova. Ajutorul și asistența macrofinanciară din partea UE au reprezentat un sprijin substanțial pentru cetățenii Republicii Moldova în aceste perioade dificile. UE a pus la dispoziția Republicii Moldova fonduri europene nerambursabile în valoare de 108 milioane de euro pentru nevoile urgente în toată această perioadă de criză. În plus, Uniunea Europeană oferă și o asistență macrofinanciară suplimentară de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să atenueze efectele crizei COVID-19 și să continue reformele necesare pentru a susține redresarea economică. Această asistență vine în completarea asistenței macrofinanciare în curs, în valoare de 30 de milioane de euro. În acest sens, așteptăm ca autoritățile de la Chișinău să întreprindă măsuri eficiente de redresare economică, pentru a consolida baza unei economii stabile, mai durabile și mai rezistente în fața viitoarelor crize.

În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, europarlamentarii din mai multe grupuri politice și reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la neregulile observate în procesul de înregistrare preliminară a cetățenilor pentru votare în străinătate. S-au arătat, de asemenea, îngrijorați cu privire la dezechilibrele în decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în afara țării. Am menționat importanța integrității procesului electoral și necesitatea ca alegerile prezidențiale să se desfășoare într-un mod liber, corect și transparent. Alegerile libere și democratice sunt o precondiție pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfășura alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relațiilor UE – Republica Moldova.

Totodată am ținut să le reamintim parlamentarilor din Republica Moldova despre necesitatea îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate, dar și implementării reformelor necesare în domeniul justiției, care să garanteze independența, imparțialitatea și eficiența sistemului judecătoresc, reforme ce vor oferi un climat de afaceri consolidat prin respectarea statului de drept, și reforme ce vor intensifica lupta împotriva corupției, precum și spălării banilor.

În acest context mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa progresului substanțial în cazul fraudei bancare din 2014. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de rezultate concrete în investigarea furtului miliardului. Recuperarea fondurilor este primordială, iar cei vinovați trebuie trași la răspundere fără întârziere.

Uniunea Europeană rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova. Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova.”