Ca urmare a deciziei Curții Constituționale de astăzi privind ridicarea stării de urgență, care permite dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate în Republica Moldova, deputatul european Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a declarat următoarele:

„Astăzi, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a luat o decizie foarte importantă, decizie care deschide drumul spre alegerile parlamentare anticipate. Curtea Constituțională a decis că aprobarea stării de urgență s-a făcut cu încălcarea mai multor norme constituționale și legale. Odată ridicată starea de urgență, pot fi demarate procedurile pentru alegeri anticipate.

Alegerile anticipate reprezintă singura cale prin care în Republica Moldova se poate obține o nouă majoritate politică, una transparentă, care să susțină un guvern reformator, conform voinței oamenilor exprimată la ultimele alegeri prezidențiale.

Oamenii au transmis clar la ultimele alegeri prezidențiale că vor reforme, modernizare, justiție independentă, respectarea statului de drept și apropierea de Uniunea Europeană.

Actuala majoritate parlamentară formată în jurul lui Igor Dodon acționează netransparent, atacă statul de drept și refuză să susțină un guvern reformator, proeuropean, pro-justiție și pro-stat de drept.

Reformele în Republica Moldova sunt absolut necesare și sunt în interesul oamenilor. Am văzut în ultimul an în care Republica Moldova a fost puternic lovită de pandemia de COVID-19 că instituțiile nereformate au gestionat cu dificultate pandemia, iar cel mai mult au avut de suferit oamenii.

Inclusiv beneficiile din partea Uniunii Europene sunt condiționate de implementarea reformelor. Cea de-a doua tranșă, de 50 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro aprobată anul trecut va fi virată Republicii Moldova de Comisia Europeană doar în schimbul implementării reformelor. Or, vedem că actuala majoritate parlamentară refuză să susțină reformele, iar acest lucru blochează sprijinul dinspre Uniunea Europeană.

Republica Moldova nu poate să mai întârzie cu implementarea reformelor pe care oamenii le așteaptă de la liderii politici și pe care Republica Moldova și le-a asumat în schimbul sprijinului din partea Uniunii Europene. Aceste reforme pot fi implementate doar de un guvern susținut de o nouă majoritate parlamentară, iar această nouă majoritate parlamentară poate fi obținută doar prin alegeri anticipate.”