Siegfried Mureșan

Declarația deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil de negocierile bugetare, în urma acordului Consiliului European privind Bugetul Multianual al Uniunii Europene și Pachetul de Redresare Economică:

„România a primit o veste foarte bună în această dimineață în urma acordului din Consiliul European. Țara noastră va primi în următorii ani aproximativ 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul a două instrumente: Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 și Pachetul de Redresare Economică de 750 de miliarde de euro.

Victoria în negocieri a fost posibilă și deoarece, pentru prima dată în mulți ani, președintele României, prim-ministrul României și miniștrii au vorbit la Bruxelles pe aceeași voce și au negociat în aceeași direcție, în interesul României. Astfel, a fost îndeplinit în totalitate principalul obiectiv pe care l-a avut România în negocierile din Consiliul European: apărarea alocărilor țării noastre pentru agricultură și Politica de Coeziune.

Acum, urmează negocierile finale în Parlamentul European unde obiectivul nostru este să apărăm alocările României pentru agricultură și coeziune, dar și să cerem fonduri suplimentare pentru politicile legate de viitor ale Uniunii Europene, precum digitalizarea, cercetarea și inovarea, politici care sunt foarte importante și pentru dezvoltarea țării noastre.

Iată care sunt următorii pași: în primul rând, joi, 23 iulie, vom avea o reuniune extraordinară a Parlamentului European unde vom adopta o rezoluție care va constitui poziția Parlamentului pentru negocierile finale cu Consiliul înainte de acordul final al Parlamentului pe Bugetul UE 2021 – 2027. Fără acordul Parlamentului, Bugetul UE nu este aprobat.

Am început deja în această dimineață munca pe textul concret al rezoluției. Eu negociez rezoluția din partea Grupului PPE din Parlamentul European. În ceea ce privește obiectivul în aceste negocieri, lucrurile pentru noi sunt clare: acordul actual din Consiliul European este o mare victorie pentru România, este suma maximă pe care o puteam obține pentru agricultură și Politica de Coeziune. De aceea, vom apăra aceste alocări pentru România în negocierile Parlamentului și vom avea majoritate în Parlamentul European. În plus, vom propune creșteri moderate pentru domeniile legate de viitor, precum digitalizarea, cercetarea, inovarea, Programul de mobilitate universitară Erasmus+, securitatea și apărarea. Aceste creșteri vor fi în folosul întregii Uniuni Europene, inclusiv al României.

În al doilea rând, în plus față de negocierile finale pe Bugetul Multianual al Uniunii Europene, începem munca legislativă în Parlamentul European și pe Pachetul de Redresare Economică de 750 de miliarde de euro, al doilea instrument extrem de important din care România va beneficia de finanțare europeană în următorii ani.

Acest pachet de redresare este foarte important fiindcă, în urma acordului din Consiliul European, devine principalul instrument de finanțare al Planului de relansare economică anunțat de Guvernul României.

Primul și cel mai important pilon al Pachetului de Redresare este Facilitatea de Redresare și Reziliență a Uniunii Europene, instrument asupra căruia eu sunt co-raportor al Parlamentului European. Vestea bună este că, în urma acordului din Consiliul European, crește bugetul acestei facilități. Conform propunerii inițiale a Comisiei Europene, Facilitatea trebuia să aibă o alocare de 560 de miliarde de euro (310 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile și 250 de miliarde de euro credite în condiții avantajoase) din totalul de 750 de miliarde de euro al Pachetului de Redresare. Acum, Facilitatea va avea 672,5 miliarde de euro (312,5 miliarde de euro granturi și 360 de miliarde de euro credite în condiții avantajoase) din totalul de 750 de miliarde de euro.

Vom aloca fondurile din acest instrument pentru a sprijini statele membre să își finanțeze propriile obiective de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiții în modernizarea statelor membre ale UE. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor și a școlilor. Scopul este să devenim mai productivi și mai competitivi.

Planul de relansare economică anunțat de Guvernul României este în deplin acord cu prevederile acestei facilități europene.  De aceea, obiectivul meu ca raportor este să mă asigur că Facilitatea va aduce investiții acolo unde România și românii au cea mai mare nevoie: în infrastructura de transport, în școli, în spitale, în digitalizarea economiei, în extinderea rețelei energetice, în combaterea schimbărilor climatice. Voi lucra îndeaproape cu Guvernul României, dar și cu ceilalți colegi din Parlamentul European, pentru a ne asigura că Planul de Investiții al României și Facilitatea de Redresare a UE sunt perfect compatibile, iar banii vor fi investiți cât mai repede în obiectivele prioritare ale țării noastre.

Un lucru benefic este că Parlamentul European are rol de co-decizie în adoptarea legislației europene care va sta la baza acestui instrument, iar raportul pe care îl voi coordona va fi unul legislativ. Acest lucru înseamnă că, prin munca noastră în procesul de negociere și de redactare a legislației și prin votul nostru final în Parlamentul European, vom decide în ce direcție vor merge banii, pe ce tipuri de proiecte și cum vor fi atrase aceste fonduri de către statele membre.”