Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anunţat astăzi mai multe detalii privind măsurile de relaxare cantitativă cu ajutorul cărora vrea să revigoreze economia europeană. Astfel, din 9 martie, BCE va începe să emită monedă în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună cu care să cumpere obligaţiuni ale guvernelor europene şi bonduri în fonduri de investiţii pe termen lung, până când rata inflaţiei va reveni la 2%, ţinta BCE. Scopul este să avem şi mai multă lichiditate în piaţă, pentru ca apoi băncile să poată ieftini creditele pentru companii şi populaţie, creând condiţii mai bune pentru investiţii.
Totuși, strategia BCE nu poate funcţiona fără politici fiscale şi economice – aplicate atât la nivel european, cât și la nivel național – care să susţină investiţiile şi creşterea şi care să creeze locuri de muncă. Astfel, pe fondul acestor măsuri anunțate la nivel european, România, deşi în mod cert va avea de câștigat de pe urma importurilor mai ieftine din zona euro, trebuie să fie foarte atentă la o potențială scumpire a exporturilor noastre spre UE care ar putea destabiliza balanța import-export a țării.
Pentru asta, Guvernul trebuie să adopte măsuri de creștere a competitivității în raport cu celelalte state membre. Competitivitatea României nu se mai poate baza doar pe forța de muncă ieftină, este nevoie să creștem și productivitatea muncii.
Trebuie stimulate investiţiile şi trebuie să se creeze un cadru mai favorabil activităţilor din mediul privat. Totodată, trebuie dezvoltate alte puncte forte pentru economia românească – de tipul investiţiilor în cercetare şi inovaţie – pentru a încuraja activităţile economice productive şi sustenabile.
Nu în ultimul rând, este important ca Guvernul să aplice fără întârziere reformele structurale aduse în atenţie de Comisia Europeană în ultimul raport privind situația economică a țării noastre, dat publicității săptămâna trecută.
Stay In Touch