Tinerii de 18 ani se pot înscrie începând de mâine la Programul „DiscoverEU” prin care pot primi un bilet gratuit de tren de până la 30 de zile să viziteze statele membre ale Uniunii Europene (UE). Programul „DiscoverEU” a fost inclus în premieră de eurodeputatul Siegfried Mureșan în Bugetul UE pentru anul 2018 și beneficiază de o alocare financiară de 12 milioane de euro.
„Invit toți tinerii de 18 ani din România să se înscrie la acest program. O călătorie prin Europa este o experiență unică ce vă va schimba comp

let perspectiva asupra a ceea ce faceți: ce școli vreți să urmați mai departe, ce abilități să dobândiți pentru a avea succes în carieră, ce limbi vreți să studiați la universitate. În plus, 65% din angajatori apreciază experiența internațională a viitorilor angajați, așadar, acest program reprezintă și un plus pentru viitoarea carieră a tinerilor participanți”, a declarat astăzi eurodeputatul Siegfried Mureșan în cadrul conferinței de presă pe care a organizat-o, cu prilejul lansării programului, la Biroul de informare al Parlamentului European..

„Vreau să-l felicit pe domnul Mureșan pentru toată munca depusă în a realiza acest proiect. (…) Noi susținem astfel de inițiative și astfel de oportunități pentru tineri. (…) Ne vom asigura că elevii sunt informați de această oportunitate”, a declarat, în cadrul conferinței, și președinta Consiliului Municipal al Elevilor din București, Anne-Marie Bianca Arcidiacono.
„Tineretul a ajuns să fie în sfârșit pe masa Comisiei Europene, mai ales din perspectiva unui europarlamentar român. Acest proiect este foarte important pentru tinerii din Europa și, mai ales, pentru cei din România pentru că au șansa să exploreze Europa gratuit cu trenul, își exersează limba și prind, astfel, curaj și experiență”, a adăugat președintele Asociației Tinerilor Bucureșteni, Ionuț Mirea, în cadrul conferinței. 
Aproximativ 15.000 de tineri din UE vor primi un permis gratuit de călătorie în această vară prin Programul „DiscoverEU”. Circa 750 dintre beneficiari vor fi din România.  Înscrierile pentru a beneficia de un permis de călătorie prin Programul „DiscoverEU” se fac în perioada 12 – 26 iunie 2018 pe platforma online de înscrieri http://europa.eu/youth/discoverEU_ro
Ca să te poți înscrie la Programul „DiscoverEU” trebuie, în primul rând, să ai 18 ani la data de 1 iulie 2018 (adică să te fi născut între 2 iulie 1999 și 1 iulie 2000, inclusiv) și să deții cetățenia uneia din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene.
Primul pas pentru înscriere este să accesezi platforma online http://europa.eu/youth/discoverEU_ro, unde trebuie să introduci  numărul cărții de identitate sau al pașaportului pe formularul online de înscriere. Apoi, trebuie să îți prezinți un itinerariu de călătorie. Itinerariul trebuie să înceapă într-unul dintre cele 28 de state membre, să aibă loc în perioada 9 iulie – 30 septembrie 2018, să cuprindă minimum o țară străină și maximum 4 țări străine dintre statele membre UE și să dureze minimum o zi și maximum 30 de zile.
Tinerii beneficiari se pot înscrie în nume propriu sau ca membru al unui grup de maximum 5 persoane. În cazul grupurilor, trebuie desemnat un lider. Acesta completează formularul de cerere și răspunde la întrebările din chestionar și la o întrebare de departajare. În momentul în care trimite cererea, liderul grupului va primi un cod pe care îl va comunica celorlalți membri pentru a le permite să se înregistreze. Utilizând codul furnizat de lider, membrii grupului se vor înregistra online, completând datele lor personale. Toți membrii grupului trebuie să aibă vârsta de 18 ani.
Programul va continua și după 2020. Comisia Europeană a recunoscut potențialul acestui proiect și a propus în noul buget multianual 2021 – 2027 alocarea a 700 de milioane de euro pentru „DiscoverEU”.
Mai multe detalii despre procedura de înscrieri puteți găsi pe platforma online dedicată, europa.eu/youth/discoverEU_ro.
Pentru alte întrebări și solicitări de ajutor, vă puteți adresa direct lui Siegfried Mureșan la adresa: office@siegfriedmuresan.eu.  
_____________________________________
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485