Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European a votat în 9 martie 2015 raportul privind activitatea Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru anul 2013, care cuprinde și 37 de amendamente ale deputatului european Siegfried Mureșan. Într-unul dintre amendamente, eurodeputatul român a cerut ca BEI să crească finanțările alocate țărilor din vecinătatea estică, printre care și Republica Moldova.
  
„Sunt bucuros că amendamentele mele au fost votate aseară de deputații europeni în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European. Banca Europeană de Investiții a avut o contribuție importantă la relansarea economică din Uniunea Europeană în ultimii ani. Totuși, este nevoie de o distribuție geografică echitabilă a proiectelor de finanțare aprobate de BEI. Țări precum România trebuie să aibă mai multe șanse de finanțare din partea băncii europene”, a declarat Siegfried Muresan.​
„Totodată, Banca Europeană de Investiții trebuie să crească finanțările alocate în țările din vecinătatea estică, precum Republica Moldova, pentru a reduce decalajul economic dintre acestea și Uniunea Europeană”, a adăugat eurodeputatul român.
Alte amendamente ale deputatului european Siegfried Mureșan s-au referit la creșterea finanțării pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și la stimularea investițiilor în zone economice mai puțin dezvoltate – respectiv în statele membre în care există o rată mare a șomajului sau sunt care sunt în urmă în ceea ce privește calitatea și dezvoltarea infrastructurii.
Banca Europeană de Investiţii este deținută de toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Rolul BEI este de a sprijini proiectele în ţările UE, precum şi de a investi în viitoarele state membre şi în ţările partenere. Împrumuturile anuale ale BEI depășesc valoarea de 70 de miliarde de euro. Totuși, în 2013, cuantumul investițiilor în România au fost de doar 534 de milioane de euro, iar în Republica Moldova, de 195 de milioane de euro. Există, însă, potențial economic ca aceste sume să crească în anii următori.