Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a depus astăzi două amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019 prin care solicită o creștere totală de 100 de milioane de euro a fondurilor pentru Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, de la 625 de milioane de euro, la 725 de milioane de euro. 
 
Primul amendament al lui Siegfried Mureșan prevede o creștere de 50 de milioane de euro pentru linia bugetară prin care sunt finanțate proiecte dedicate respectării drepturilor omului, buna administrație publică și mobilitatea cetățenilor din țările din Vecinătatea estică. În al doilea amendament, eurodeputatul român solicită o suplimentare de 50 de milioane de euro la linia bugetară prin care sunt finanțate proiecte pentru reducerea sărăciei și dezvoltarea durabilă în regiune.
 
„Integrarea europeană a statelor din Vecinătatea estică trebuie să rămână o prioritate a Uniunii Europene. Trebuie să alocăm fondurile adecvate pentru a sprijini partenerii noștri din regiune să realizeze reformele de care este nevoie pentru a întări economia și pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor. De aceea am cerut astăzi creșterea cu 100 de milioane de euro a alocărilor pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după depunerea amendamentelor.
„În ceea ce privește Republica Moldova, trebuie menționat că acești bani sunt dedicați proiectelor prin care vrem să creștem nivelul de trai al oamenilor, fonduri care vor fi folosite pentru a dezvolta infrastructura, a construi școli și spitale și a reduce nivelul sărăciei. Sunt, deci, linii de finanțare diferite de asistența macro-financiară pentru Guvernul Republicii Moldova în valoare de 100 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană a suspendat-o în urma deciziilor de anulare a alegerilor democratice pentru Primăria Chișinău. Așteptăm din partea autorităților de la Chișinău progrese reale privind respectarea statului de drept pentru a recâștiga încrederea partenerilor europeni”, a mai spus Siegfried Mureșan.
Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2019 urmează a fi adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene până la finalul lunii noiembrie a.c. 
Pentru detalii
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei JUJAN: +40 766 369 485
Cătălina BOCAI: +40 785 216 659
Mihai Gorgan: +40 748 956 299