Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European și raportor al Grupului PPE pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din 2017, a depus astăzi, în numele Grupului PPE, mai multe amendamente la proiectul de buget al UE de anul viitor în care a cerut, printre altele, alocări suplimentare pentru proiectele europene de ocupare a tinerilor, pentru cele de infrastructură și pentru cercetare.
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a cerut continuarea Programului „Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor” și în anul 2017 în condițiile în care acest program nu mai avea fonduri disponibile pentru anii viitori deoarece întregul buget de 3 miliarde de euro alocat perioadei 2014 – 2020 a fost deja angajat. Amendamentele depuse de eurodeputatul român solicită, astfel, alocarea a 1,5 miliarde de euro în vederea continuării acestui program și anul viitor în contextul în care creșterea ocupării forței de muncă este unul dintre obiectivele majore ale Strategiei „2020”. Totodată, eurodeputatul Siegfried Mureșan a solicitat și creșterea cu 2,3 miliarde de euro în plus față de propunerea Comisiei Europene pentru alocările destinate Programului de Cercetare și Inovare „Orizont 2020”, precum și a Mecanismului „Conectarea Europei” prin care sunt finanțate proiecte de infrastructură transeuropene.
„În calitate de raportor al Grupului PPE pentru Bugetul Uniunii Europene din 2017 am vrut să transmit un mesaj cât se poate de ferm Comisiei Europene și Consiliului că bugetul trebuie să fie capabil să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni, iar aceste așteptări sunt legate de locuri de muncă, bunăstare economică și, nu în ultimul rând, siguranță. Pentru grupul nostru politic, infrastructura, cercetarea și inovarea sunt sectoarele care aduc valoare adăugată economiei europene și care întăresc competitivitatea Uniunii pe plan internațional.
Șomajul în rândul tinerilor rămâne și astăzi o problemă stringentă la nivelul Uniunii și trebuie luate toate acele măsuri care să reducă semnificativ acest fenomen. Rata șomajului în rândul tinerilor europeni este, în prezent, de circa 20%, iar în România aceasta este de 21%. Asta înseamnă că unu din cinci tineri europeni și, respectiv, unu din cinci tineri români nu are un loc de muncă.  De aceea, am cerut alocarea a 1,5 miliarde de euro pentru continuarea și în 2017 a  «Inițiativei pentru Ocuparea Tinerilor».
Totodată, Programul «Orizont 2020» și Mecanismul «Conectarea Europei» au suferit reduceri ale alocărilor financiare ca urmare a bugetării Fondului European pentru Investiții Strategice. Noi ne-am luat atunci angajamentul că vom compensa aceste reduceri cu alocări ulterioare, iar prin aceste amendamente spunem clar Comisiei Europene că, în contextul revizuirii bugetului multianual 2014 – 2020 al UE, va trebui să găsească soluții pentru aceste programe”, a declarat, după depunerea amendamentelor, deputatul european Siegfried Mureșan.
Calendarul procedurii bugetare anuale prevede un vot al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European asupra acestor amendamente în 28 – 29 septembrie a.c. și un vot final în plenul Parlamentului în săptămâna 24 – 28 octombrie a.c. Ulterior, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European vor demara procedura de conciliere bugetară la finalul căreia vor trebui să ajungă la un acord final asupra Bugetului UE pentru 2017.

_______________________________
Pentru detalii:
Echipa de comunicare a deputatului european Siegfried Mureșan
Andrei Jujan: +40 766 369 485,
Paul Stencoane: +40 769 611 020