Deputatul european Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, consideră că este important ca prim-ministrul României, Dacian Cioloș, aflat în vizită oficială în Statele Unite ale Americii (SUA) în perioada 22 – 25 mai a.c., să invite marile companii americane din domeniul agriculturii să investească în sistemul de irigații din țara noastră ca parte a aprofundării componentei economice din cadrul Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite.
„În prezent, cea mai mare problemă care afectează competitivitatea produselor agricole românești este dependența de condițiile meteo. Din cele aproximativ 9,3 milioane de hectare de teren arabil, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în 2014, au fost contractate pentru irigare doar aproximativ 350.000 de hectare, adică mai puțin de 3,8% din total. Deși România a avut o infrastructură de irigații construită înainte de 1990, aceasta a fost dezafectată în cea mai mare parte și necesită lucrări de reamenajare și retehnologizare. Până în prezent autoritățile române și investitorii locali s-au dovedit incapabili să facă investițiile necesare, deși, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), țara noastră dispune de fonduri europene de peste 9,36 miliarde euro, o parte din acești bani fiind alocați exclusiv pentru lucrările de modernizare a infrastructurii de irigații”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
„România este a șaptea țară ca suprafață agricolă la nivelul celor 28 de state din Uniunea Europeană. Deci potențialul agricol al țării noastre este imens, iar marii investitori străini trebuie să primească o garanție din partea Guvernului român că vor beneficia de întregul sprijin pentru a dezvolta afaceri aici. Cu atât mai mult cu cât domnul prim-ministru Dacian Cioloș a încheiat un mandat de succes în funcția de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și are o vastă experiență în domeniu, inclusiv ca ministru de resort în România, consider că o componentă importantă pe agenda acestei vizite în Statele Unite trebuie să fie găsirea unor investitori americani pentru agricultura românească. Știm că multe dintre cele mai mari companii mondiale din agricultură sunt americane, iar know-how-ul și tehnologia de care dispun pot constitui, alături de finanțările din fonduri europene și de potențialul agricol al României, rețeta unei afaceri de succes. Domnul prim-ministru Dacian Cioloș trebuie să invite companiile americane să investească în sistemul de irigații din România și să inițieze un dialog politic pe acest subiect și în cadrul întâlnirilor pe care le are astăzi cu secretarul Agriculturii, domnul Tom Vilsack, și cu secretarul Comerțului, doamna Penny Pritzker. Cel mai important pas pe care România și Statele Unite ale Americii îl au de făcut în perioada următoare trebuie să fie aprofundarea componentei economice din cadrul Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite. Excelenta colaborare politică și de securitate dintre țările noastre din ultimii ani constituie cea mai importantă premisă pentru dezvoltarea parteneriatului economic româno-american în domenii în care noi și partenerii noștri avem cel mai mult de câștigat, agricultura fiind, negreșit, unul dintre aceste domenii”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan.
_______________________
Pentru detalii:

Andrei Jujan: +40 766 369 485